Με τις τράπεζες θα μοιάζουν οι νέες εφορίες. Μόνο που δεν θα διαθέτουν ταμείο. Αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για τις ελάχιστες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) που θα παραμείνουν μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν από οποιαδήποτε εφορία να διεκπεραιώσουν οποιαδήποτε φορολογική διαδικασία χωρίς να είναι αναγκασμένοι να επισκεφθούν την εφορία της περιοχής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ενημερώσει την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ότι το αργότερο έως τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο το νέο κεντρικό λογισμικό πρόγραμμα και σύστημα που θα επιτρέπει τη δημιουργία της νέας εφορίας. Από τις 287 ΔΟΥ που λειτουργούσαν έως τα μέσα του 2011, στο τέλος του 2012 θα έχουν παραμείνει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, μόνο 30. Αυτές δεν θα θυμίζουν σχεδόν σε τίποτα τις σημερινές εφορίες καθώς, αν όλα πάνε βάσει των σχεδιασμών, η εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτές θα είναι άμεση και αποτελεσματική.

Ειδικότερα, στις 30 νέου τύπου εφορίες που θα δημιουργηθούν:

1. Θα παρέχονται όλες οι υπηρεσίες στους φορολογούμενους ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος θα μπορεί να θεωρήσει βιβλία και στοιχεία, να υποβάλει κάθε είδους φορολογικές δηλώσεις (εισόδημα, ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων κλπ) σε οποιαδήποτε εφορία επισκεφθεί και όχι σε αυτήν που υπάγεται σήμερα με βάση τον τόπο κατοικίας του ή την διεύθυνση της επαγγελματικής του έδρας. Να σημειωθεί ότι σήμερα μια σειρά από φορολογικές διαδικασίες διεκπεραιώνονται μόνο στην εφορία της περιοχής που κατοικεί ή εδρεύει επαγγελματικά ο φορολογούμενους.

2. Δεν θα υπάρχει δημόσιο ταμείο. Η προμήθεια παραβόλων και η πληρωμή πάσης φύσεων φορολογικών οφειλών θα διενεργείται μέσω του τραπεζικού συστήματος.

3. Θα στεγάζουν κοινά τμήματα ελέγχου και βεβαίωσης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

4. Θα στεγάζουν διευρυμένα τμήματα φορολογικού ελέγχου. Η συγχώνευση και κατάργηση εφοριών θα απελευθερώσει ανθρώπινους πόρους. Μετά από εκπαίδευση αλλά και νέες προσλήψεις το ελεγκτικό προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών θα είναι η πιο πολυπληθής ομάδα εργαζομένων.

Πηγή:capital.gr