Εκτάσεις ικανές να «σηκώσουν» ηλιακές εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 5,5 GW (!), είναι σε θέση να συνεισφέρει για επενδύσεις σε ΑΠΕ το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλός του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστας Μητρόπουλος.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την “Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας” που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, μαζί τις Kantor, Κίνηση Πολιτών και Διεθνής Διαφάνεια, ο κ. Μητρόπουλος είπε μεταξύ των άλλων, ότι “το Ταμείο εκτός από τον τομέα του τουρισμού, έχει δυνατότητα να εξασφαλίσει και εκτάσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για την εγκατάσταση 5.500 MW φωτοβολταικών και ηλιακών εγκαταστάσεων”, υποννοώντας προφανώς ότι προκειμένου το Δημόσιο να αντλήσει έσοδα, θα τις παραχωρήσει σε επενδυτές έναντι ενοικίου.

Ερωτήματα βέβαια αποτελούν το καθεστώς διάθεσης των εκτάσεων αυτών, το τίμημα που θα ζητηθεί, ποιες ταρίφες θα ισχύσουν, θέματα στα οποία φυσικά ο κ. Μητρόπουλος δεν επεκτάθηκε, αφού η αναφορά στα 5,5, GW δεν ήταν παρά ένα σημείο μόνο της ομιλίας του που αφορούσε στη συνολικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (παραχωρήσεις, αποκρατικοποιήσεις, κλπ). Στην ίδια ομιλία, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Ήλιος» λέγοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά αγροτεμάχια για το εν λόγω σχέδιο.

Προφανώς, οι εκτάσεις αυτές των 5,5 GW, απευθύνονται σε μεγάλους επενδυτές για έργα που θα επιδιώξουν να ενταχθούν στη διαδικασία του Fast Track, και ως τέτοια εξαιρούνται του εθνικού στόχου 20-20-20. Επειδή ωστόσο μιλάμε για ουκ ολίγη νέα ισχύ, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία που έδωσε το ΥΠΕΚΑ, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταικών τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν 460 MW (με εκτίμηση για 580 MW στο τέλος του 2011), από 198 MW που ήταν στο τέλος του 2010. Επίσης, με σύμβαση αγοραπωλησίας («κλειδωμένες τιμές») βρίσκονταν περίπου 2 GW (300% αύξηση σε σύγκριση με το τέλος του 2010), με άδεια εγκατάστασης 370,5 MW και με προσφορά σύνδεσης 3,2 GW. Σημειώνουμε ότι ο εθνικός στόχος της χώρας για ΑΠΕ από φωτοβολταϊκά για το 2014 είναι τα 1,5 GW, και για το 2020 τα 2,2 GW….

Εντός Μαρτίου οι διαγωνισμοί για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ…

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Μητρόπουλος μίλησε για επιτάχυνση των διαδικασιών, λέγοντας πως η πρώτη προτεραιότητα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι οι διαγωνισμοί για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ που θα πωληθούν είτε «πακέτο» είτε χωριστά. Το Δημόσιο εκχωρεί στην μεν πρώτη το σύνολο του ποσοστού του (65%) και στη δεύτερη το 31% (κρατά δηλαδή το 34%). Για τα ΕΛΠΕ είπε ότι η πώληση του 35% του Δημοσίου (έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ το 29%) τοποθετείται δύο μήνες μετά την πώληση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Νωρίτερα χθες, σε συνέντευξή του στο www.in.gr, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Κουκιάδης, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ευρωπαϊκές αντιρρήσεις για την κοινή πώληση των ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, είχε περιοριστεί να πει ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος θα προσφέρονται όλες οι δυνατές οι επιλογές στους επενδυτές, ώστε ανάλογα με τις προτάσεις να ληφθούν και οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Για τα ΕΛΠΕ, είχε εξηγήσει ότι η πώληση θα προχωρήσει μετά την ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, καθώς τα πρώτα έχουν ποσοστό 35% στην επιχείρηση αερίου. Η δε, υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με τον όμιλο Λάτση, έτερο βασικό μέτοχο των ΕΛΠΕ, έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο. Εκεί ο όμιλος αναμένεται ότι θα παραιτηθεί του δικαιώματος πρώτης άρνησης, ώστε να προχωρήσει η πώληση του 35% της ΔΕΠΑ. Οσο για τη λογιστική αξία του 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ, που αντιστοιχούν στη συμμετοχή των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Κουκιάδη, ανέρχεται σε 503 εκατ. ευρώ. Στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011 η συμμετοχή αυτή απέδωσε έσοδα 45 εκατ. ευρώ για τα ΕΛΠΕ.

Πηγή: energypress.gr