Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, με θέμα την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα. Στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών λαμβάνει μέρος και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ώστε να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο. Στο περιθώριο της πολύωρης συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συνάντηση με τους επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, Τσαρλς Νταλάρα, Ζαν Λιμιέρ και Γιόζεφ Ακερμαν με αντικείμενο το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Το πρακτορείο επικαλείται έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συνέταξε η τρόικα των πιστωτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο η έκθεση προειδοποιεί ότι εάν η Ελλάδα δεν προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και άλλα απαραίτητα μέτρα το χρέος μπορεί να αυξηθεί ξανά στο 160% του ΑΕΠ το 2020, παρά το κούρεμα κατά 100 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η Ελλάδα θα βρεθεί με χρέος 129% του ΑΕΠ της το 2020, πολύ παραπάνω από το στόχο του 120%, αναφέρει η εννεασέλιδη έκθεση που ετοιμάστηκε για τους υπουργούς Οικονομικών, ως εκ τούτου θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια από τους ιδιώτες πιστωτές για να μειωθεί η δυναμική του χρέους.

Υπάρχουν επίσης συζητήσεις σχετικά με την –οριακή- μείωση του επιτοκίου στο πρώτο πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Ελλάδα το Μάιο του 2010, για να μειωθεί περαιτέρω το βάρος της χρηματοδότησης για την Αθήνα.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να παραιτηθεί από τα κέρδη της για τα ύψους 40 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα που κατέχει για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το δανειακό βάρος της Αθήνας. Μείωση μπορεί να επιτευχθεί και από την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Πιέσεις για συνολική επίλυση του «ελληνικού ζητήματος» κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ασκούν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο μεταξύ, στο προοίμιο της κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Parlament: «Kάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο της, όσο η Ελλάδα επιθυμεί να ακολουθήσει αυτό το δρόμο». Πριν από λίγο μια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι «είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι».

Παρέμβαση του έλληνα πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Eurogroup:

Στη διάρκεια του Eurogroup, ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και, παράλληλα με την εφαρμογή του PSI, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα μειώσει την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.

Πηγή: skai.gr