Πεσέτα

Απελπισμένοι οι κάτοικοι του μικρού ισπανικού χωριού, Villamayor de Santiago, αποφάσισαν να επιστρέψουν στον χρόνο και να επαναφέρουν το παλιό νόμισμά τους, την πεσέτα, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν την ντόπια οικονομία τους. Το χωριό βρίσκεται 80 μίλια νοτιοανατολικά της Μαδρίτης και οι κάτοικοί του αρχικά είχαν διατηρήσει τη χρήση της πεσέτας σε περίπτωση που αποτύγχανε το ευρώ. Πρόσφατα, είδαν την πρόβλεψή τους να προσεγγίζει όλο και πλησιέστερα στην πραγματικότητα.

”Πεσέτα

Το 1/3 των 2.500 κατοίκων αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας και σε εθνικό επίπεδο έχει συρρικνωθεί η εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα. Από το 2002 οι τιμές στα προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 43% και υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι η Ισπανία θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στο χωριό αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πεσέτα με την ελπίδα ότι κάποιοι κάτοικοι θα έχουν ακόμη φυλαγμένα παλιά νομίσματα. Το στοίχημά τους φαίνεται να απέδωσε, καθώς πεσέτες αξίας 6.000 ευρώ έχουν δαπανηθεί σε αγορές στα 30 καταστήματα του χωριού από τον Ιανουάριο. Και οι κάτοικοι του χωριού πιστεύουν πλέον ότι αυτή η κίνησή τους θα έχει εθνική εφαρμογή, καθώς οι Ισπανοί διαθέτουν ακόμη πεσέτες αξίας 1,7 δισ. ευρώ.

Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς αντίθετα με άλλες χώρες της ευρωζώνης, η Τράπεζα της Ισπανίας στη Μαδρίτη ακόμη ανταλλάσσει πεσέτες με ευρώ, ενώ ποτέ δεν ορίστηκε τελική ημερομηνία για την ανταλλαγή του παλαιού νομίσματος της χώρας. Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου του Villamayor de Santiago, Luis Miguel Campayo είχε αυτήν την ιδέα όταν σκέφτηκε πως οι συγχωριανοί του είχαν ήδη φυλάξει τα χρήματά τους, σε περίπτωση που δεν απέδιδε η εφαρμογή του ενιαίου νομίσματος: «Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα εδώ, ευρώ δηλαδή, τελοσπάντων, στις τσέπες μας». Μόλις συγκεντρώσουν το τελικό ποσό, θα πάνε στην Τράπεζα της Ισπανίας στη Μαδρίτη και θα ανταλλάξουν τις πεσέτες τους με ευρώ και στη συνέχεια το ποσό θα μοιραστεί στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ανάλογα με τις πωλήσεις που έκαναν. Η επιτυχία της πεσέτας στο Villamayor είναι αποτέλεσμα των σκληρών μεταρρυθμιστικών μέτρων που ανακοίνωσε η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή : real.gr