Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας έξι χωρών προχώρησε ο οίκος Moody΄s. Ειδικότερα, έκοψε κατά μια βαθμίδα την αξιολόγηση της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, ενώ την ίδια στιγμή υποβάθμισε κατά δυο βαθμίδες την αξιολόγηση της Ισπανίας. Παράλληλα, αναθεώρησε το outlook της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Αυστρίας σε “αρνητικό”, διατηρώντας ωστόσο για την ώρα την αξιολόγηση “ΑΑΑ”.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε το outlook των Γαλλίας, Βρετανίας και Αυστρίας σε negative, εξαιτίας αριθμού συγκεκριμένων πιστωτικών πιέσεων που θα επιδεινώσουν τους ήδη ευπαθείς κρατικούς ισολογισμούς.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η κίνησή της αυτή αποδίδεται «στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τις χρηματοδοτικές συνθήκες στα επόμενα τρίμηνα και στην αντίστοιχη επίδραση που θα έχουν στην αξιοπιστία των κρατών».

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών αντέδρασε στην ανακοίνωση, δηλώνοντας πως η χώρα θα πρέπει να κρατήσει την υπόσχεσή της και να περικόψει το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

«Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι στην τρέχουσα κατάσταση παγκοσμίως, η Βρετανία δεν μπορεί να αποφύγει να διαχειριστεί το χρέος της. Αυτή είναι η πραγματικότητα για οποιονδήποτε που πιστεύει ότι η Βρετανία μπορεί να αποφύγει την αντιμετώπιση των χρεών της», δήλωσε ο George Osborne.

Εξάλλου, το ΑΑΑ της Γερμανίας θεωρήθηκε ως «κατάλληλο» από τη Moody’s, ενώ επίσης το ΑΑΑ status παρέμεινε αμετάβλητο για τη Δανία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος Moody’s επιβεβαίωσε το ΑΑΑ του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, EFSF.

Πηγή: capital.gr