Το «πετράδι στο στέμμα» των βρετανικών ΑΠΕ, όπως χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας ξεκίνησε εδώ και λίγα 24ωρα να διοχετεύει ρεύμα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.Το πάρκο καλύπτει περιοχή 73 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελείται από 102 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 367,2MW, οι οποίες μπορούν να τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια χαμηλού άνθρακα περίπου 320.000 νοικοκυριά.

Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο, που κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις ανοιχτά της βορειοδυτικής Βρετανίας, φέρει τη σφραγίδα του δανικού ομίλου Dong Energy. Το έργο χρηματοδοτήθηκε μερικώς από ξένα συνταξιοδοτικά ταμεία και ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ παρότι, όπως αναγνώρισε ο επικεφαλής των εργασιών Γενς Χάνσεν, υπήρξαν μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες. «Είναι πολύ δύσκολο, υπερβολικά δύσκολο να κατασκευάσει κανείς ένα τόσο μεγάλο υπεράκτιο πάρκο και τα χρήματα είναι επίσης πάρα πολλά: 1 δισ. στερλίνες.»

Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του πρότζεκτ εξέφρασε ο βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Ντέιβι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα αιολικά πάρκα ως το μέλλον στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Βρετανία «μετρά» ήδη πάνω από 1.500MW μόνο από υπεράκτια αιολικά πάρκα και στόχος της είναι η αύξηση του δυναμικού στα 18.000MW έως το 2020. «Η Βρετανία έχει πολλούς λόγους να είναι υπερήφανη για την ανάπτυξη του κλάδου», είπε ο κ. Ντέιβι. «Η αφθονία φυσικών πόρων, η ερευνητική βάση και η ένδοξη ιστορία της μηχανικής μας καθιστούν τη χώρα μας υπ’ αριθμόν ένα προορισμό για επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.»

Τα εγκαίνια του πάρκου, το οποίο ο Ντέιβι χαρακτήρισε πραγματοποιούνται λίγες ημέρες αφότου 100 βουλευτές των Συντηρητικών ζήτησαν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Κάμερον τη διακοπή των επιδοτήσεων για έργα πράσινης ενέργειας, κυρίως για χερσαία αιολικά πάρκα, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, αλλά και εξαιτίας της αναποτελεσματικής και διακεκομμένης, όπως λένε, παραγωγής.

Όσο για τα υπεράκτια πάρκα, θα συνεχίσουν να επιδοτούνται έως το 2015, όμως στη συνέχεια οι επιδοτήσεις θα μειωθούν κατά 5%. Εν μέσω διαμαρτυριών ότι η ενέργεια που παράγεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στοιχίζει πολύ ακριβά, κάποιες εταιρίες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος για να την καταστήσουν ανταγωνιστικότερη. «Θέλουμε να βιομηχανοποιήσουμε τον τρόπο που κατασκευάζουμε υπεράκτια αιολικά πάρκα, ανεγείροντάς τα όχι πλέον μεμονωμένα, αλλά με συνεχή ρυθμό», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος της Dong.

Πηγή: energypress.gr