Βαριά πληγωμένη βγαίνει η Αθήνα, αλλά και το κύρος των αρμοδίων αρχών, από το αμόκ των βάνδαλων, με το κόστος των ζημιών από τις καταστροφές και τις λεηλασίες να είναι ανυπολόγιστο και δεκάδες να είναι οι τραυματίες (αστυνομικοί και πολίτες), χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Με άλλοθι την ψήφιση της δανειακής σύμβασης οι “γνωστοί άγνωστοι” προκάλεσαν καταστροφές σε ιστορικά κτίρια και χώρους πολιτισμού, με τουλάχιστον 30 φωτιές να βρίσκονταν σε εξέλιξη έως αργά την Κυριακή το βράδυ από τις συνολικά 45.

Για περισσότερες από 40 πυρκαγιές σε κτίρια και καταστήματα στο κέντρο της Αθηνάς έκανε νωρίτερα λόγο ο Χρήστος Παπουτσής. Υποστήριξε πως η πυροσβεστική εμποδίστηκε από συγκεκριμένους διαδηλωτές. Σε συλλήψεις 23 ατόμων και 25 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία.

Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ήταν εκτός ελέγχου επί πολλές ώρες από τα εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στις φλόγες παραδόθηκαν κτίρια σε Σταδίου, Χρήστου Λαδά, Ιπποκράτους, Χαριλάου Τρικούπη, Ακαδημίας, Ευρυπιδου, Σίνα, Πανεπιστημίου.

Ιστορικά κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ εκτεταμένες καταστροφές υπέστησαν και κινηματογράφοι, καφετερίες, τράπεζες, και βιβλιοπωλεία.

Επιθέσεις σημειώθηκαν και στα αστυνομικά τμήματα Ακρόπολης και Εξαρχείων. Επεισόδια και έξω από τη Νομική Σχολή. Άγνωστοι νωρίτερα άνοιξαν οπλοπωλείο στην Ομόνοια και έκλεψαν διάφορα όπλα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ τόνισε ότι δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική των εκκαθαρίσεων, ενώ για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας αν΄λεφερεε ότι αν υπήρχε κάτι θα είχε αποδειχθεί.

Τα επεισόδια καταδικάζουν τα πολιτικά κόμματα. Για προβοκάτσια έκαναν λόγο ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, την απομάκρυνση Παπουτσή ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Πηγή: skai.gr