Photo: Action Images

Σε ένα ματς θρίλερ μέχρι το τελευταίο λεπτό ο Ολυμπιακός επικράτησε 78-77 του Παναθηναϊκού, δε θα έχει όμως το πλεονέκτημα έδρας σε περίπτωση ισοπαλίας (είχε χάσει 74-70 στο ΟΑΚΑ)! Παραλίγο να στείλει το ματς στην παράταση ο Μπατίστ, το σουτ του όμως, μέτρησε για δύο! και έμεινε μόνος πρώτος στην κορυφή της Α1! Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τον έλεγχο του αγώνα κατά το μεγαλύτερο διάστημα (έφτασαν να προηγούνται ακόμη και με 19 πόντους, 61-42), στην τελευταία περίοδο όμως, μπλόκαραν και επέτρεψαν στους «πράσινους» να πλησιάσουν στην ανατροπή.

”Photo:

Ο Ολυμπιακός προηγείται στη βαθμολογία με 33 βαθμούς σε 17 αγώνες ενώ ο Παναθηναϊκός έχει 30 σε 16 αγώνες. Έτσι αν οι Πειραιώτες δεν κάνουν άλλη ήττα στην κανονική περίοδο της Α1, εξασφαλίζουν την πρωτιά.

Με το σκορ στο 78-75, ο Μπατίστ (16 π) πήρε το μεγαλύτερο σουτ του αγώνα στην εκπνοή και ευστόχησε αλλά μετά από τρία ή τέσσερα replay, έγινε φανερό ότι ο παίκτης των «πράσινων» πατούσε την γραμμή και έτσι το καλάθι του δεν ήταν αρκετό για να δώσει στην ομάδα του την νίκη.

Οι Πειραιώτες για 35 λεπτά ήταν ανώτεροι του αντιπάλου τους… Διατηρούσαν την διαφορά πάνω από τους 12 πόντους σταθερά και όταν στην τρίτη περίοδο ο Παναθηναϊκός αντεπιτέθηκε και μείωσε στους τέσσερις, είχαν την απάντηση και ξαναέφεραν το ματς εκεί που ήθελαν. Όλα αυτά μέχρι το φινάλε όπου η εμπειρία των «πράσινων» και η σωστή τακτική στην αντιμετώπιση του ματς, έπαιξαν ρόλο και έφεραν την αναμέτρηση σε σημείο να κριθεί στην… τρίχα.

Για την ομάδα του Ίβκοβιτς, εξαιρετική εμφάνιση έκαναν Ντόρσεϊ, Πρίντεζης και Μάντζαρης.

Το ματς:

Ο Ντόρσεϊ έκανε την διαφορά…

Στο αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού ο Ντούσαν Ίβκοβιτς προτίμησε να ρίξει τον Βαγγέλη Μάντζαρη που πήγε αμέσως στο μαρκάρισμα του Δημήτρη Διαμαντίδη και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Στα πρώτα λεπτά του αγώνα όμως, αυτός που έδειξε ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμος παίκτης ήταν ο Ντόρσεϊ ο οποίος έβγαινε σωστά στην βοήθεια αλλά και πρώτος στις πάσες μέσα στην ρακέτα και ήταν αυτός που έβαλε τις βάσεις για το 4-0 της ομάδας του.

Από την δική του μεριά ο Παναθηναϊκός επιχειρούσε να ποστάρει με τον Διαμαντίδη και να βγάζει ελεύθερα σουτ στους συμπαίκτες του στην περιφέρεια με σωστή πάσα. Αυτά ήταν άστοχα στο ξεκίνημα και μάλιστα έδιναν στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να τρέχει στον αιφνιδιασμό και να φτάσει δια χειρός Σπανούλη στο 9-3.

Ο Παναθηναϊκός μετά το πρώτο τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς, «έσφιξε» την άμυνά του αλλά επιθετικά δυσκολευόταν να πλησιάσει στο αντίπαλο καλάθι, με τον Ντόρσεϊ να παίζει εξαιρετική άμυνα στον χώρο. Μεγάλο ενδιαφέρον και στην μάχη των πάγκων με τους δύο προπονητές να προσαρμόζουν σχήματα και παίκτες ανάλογα με τις κινήσεις των αντιπάλων.

Τα λάθη των «πράσινων» συνεχίζονταν στην επίθεση και με τον Ντόρσεϊ να σκοράρει δύο συνεχόμενες φορές στον αιφνιδιασμό, ο Ολυμπιακός πήγε στο 20-13 και έκλεισε την πρώτη περίοδο με σκορ 22-15.

Τον… εγκλώβισε

Ο Ίβκοβιτς έκανε αρκετές αλλαγές στην πεντάδα του Ολυμπιακού με τον Άντιτς, τον Λο, τον Σλούκα και τον Χάινς να μπαίνουν στο παρκέ… Από την άλλη ο Παναθηναϊκός διατήρησε Βουγιούκα, Γιασικεβίτσιους και Περπέρογλου στο σχήμα του. Το τρίποντο του Κέσελ έκανε το 26-16 και έφερε για πρώτη φορά την διαφορά πάνω από τους δέκα πόντους.

Όσο ο Ντόρσεϊ ήταν εκτός, ο Ομπράντοβιτς επέμενε να πηγαίνει η μπάλα στον Βουγιούκα κοντά στο καλάθι αλλά ακόμα και έτσι οι «πράσινοι» είχαν πρόβλημα στο σκοράρισμα. Το +13 των «ερυθρόλευκων» στα μέσα της περιόδου ανάγκασε τον τεχνικό των «πράσινων» να ανακατέψει ακόμα περισσότερο την τράπουλα…

Τα ήδη υψηλά ποσοστά του Ολυμπιακού, ανέβασε ακόμα περισσότερο ο Άντιτς με το μακρινό τρίποντο που έφτασε το ματς στο 32-18. Η άμυνα της ομάδας του Ίβκοβιτς ήταν υποδειγματική και είχε εγκλωβίσει τον Διαμαντίδη και την περιφέρεια του Παναθηναϊκού.

Στα τέλης της περιόδου, ο Διαμαντίδης και ο Μπατίστ αφυπνιστήκαν… Έδωσαν πόντους στην ομάδα τους και την βοήθησαν να ρίξει την διαφορά στους 12 πόντους (43-31), στο τέλος του ημιχρόνου.

Δράση-αντίδραση και ξανά… αντίδραση

Η συγκέντρωση με την οποία είχε μπει στο ματς ο Ολυμπιακός, είχε πάει περίπατο στις πρώτες φάσεις του τρίτου δεκαλέπτου, αποτέλεσμα της πίεσης του Παναθηναϊκού. Το 11-0 σερί των «πράσινων» που έτρεχε από την προηγούμενη περίοδο έφερε το παιχνίδι στο 43-37. Το +17 των «ερυθρολεύκων» χάθηκε σε λίγα λεπτά, αποτέλεσμα λαθών στην επίθεση και κακών επιλογών των γηπεδούχων.

Τα τρία συνεχόμενα τρίποντα του Ολυμπιακού, δύο από Μάντζαρη και ένα από Πρίντεζη, πήγαν ξανά την διαφορά από τους τέσσερις στους 13 και το σκορ έγινε 53-40. Το 11-0 του Ολυμπιακού ως απάντηση σε εκείνο του Παναθηναϊκού είχε φέρει τους «ερυθρόλευκους» ξανά στο +15, την ώρα που ο Διαμαντίδης έμενε μακριά από τον καλό του εαυτό και αυτό είχε συνέπειες για όλη την λειτουργία της ομάδας του. Το 59-42 στο τέλος της περιόδου, έδινε μεγάλο πλεονέκτημα για την νίκη στους γηπεδούχους.

Φινάλε όπως τους αξίζε…

Στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός ήθελε να παίξει με μεγάλες επιθέσεις και καλές επιλογές προκειμένου να διατηρήσει την διαφορά του. Οι σπασμωδικές κινήσεις των «πράσινων» ήταν αποτέλεσμα του miss mach ανάμεσα σε Χάινς και Βουγιούκα. Ο σέντερ του Παναθηναϊκού νικούσε κατά κράτος και έδωσε πόντους με αποτέλεσμα να μειωθεί η διαφορά στους 12.

Ο Ντόρσεϊ επέστρεψε στο ματς για τον λόγο αυτό αλλά ο Παναθηναϊκός δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Με Περπέρογλου και Γιασικεβίτσιους να σκοράρουν και τον Σπανούλη στην επίθεση του Ολυμπιακού να μην βρίσκει τρόπο να ανταποδώσει το σκορ πήγε στο 67-60. Το τρίποντο του Περπέρογλου μάλιστα έφερε στο -5 τους «πράσινους» αλλά η απάντηση του Γκετσεβίτσιους ήταν άμεση.

Το τελευταίο ενάμιση λεπτό φάνηκε… αιωνιότητα. Πολλές βολές, παιχνίδια τακτικής γύρω από την διαφορά των τεσσάρων πόντων και μάχη στους πάγκους και την γραμματεία περιγράφουν το σκηνικό. Το τρίποντο του Σάτο έκανε το σκορ 76-75 αλλά οι βολές του Σλούκα έκαναν το 78-75 για να έρθει το δίποντο του Μπατίστ στην εκπνοή και να κάνει το 78-77.

Τα δεκάλεπτα: 22-15, 43-31, 59-42, 78-77

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 6, Λο 6, Άντιτς 7(2), Σπανούλης 10, Ντόρσεϊ 6, Κέσελ 6(1), Γκετσεβίτσιους 5(1), Πρίντεζης 13(3), Παπανικολάου 1, Μάντζαρης 11(3), Σλούκας 7.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 10(2), Μπατίστ 16, Λόγκαν 7(1), Τσαρτσαρής 3(1), Διαμαντίδης 11(2), Βουγιούκας 12, Καλάθης 3, Καϊμακόγλου 5(1), Γιασικεβίτσιους 3(1).