Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας δεσμευμένου λογαριασμού για την Ελλάδα άφησε εκ νέου η Κομισιόν την Παρασκευή. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ, το ζήτημα του δεσμευμένου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους, «εξετάζεται» και οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων πέντε ημερών. Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία ψήφισης της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση από το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι ώς την Τετάρτη θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 0,15% του ΑΕΠ, που προκύπτει για το τρέχον έτος.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ζήτησε εκ νέου «ισχυρές, γενναίες και καθαρές έγγραφες δεσμεύσεις» από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Οι πολιτικοί υπεύθυνοι της χώρας θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα» ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του φινλανδού επιτρόπου χαρακτήρισε τη συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας ως ένα ισορροπημένο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που θα διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

«Η δημοσιονομική σταθεροποίηση αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

O Όλι Ρεν δήλωσε την Πέμπτη στο Εurogroup πως «εξετάζεται σοβαρά» το ενδεχόμενο υιοθέτησης της επίμαχης γαλλογερμανικής πρότασης.

Την εκτίμηση ότι οι νέες δεσμεύσεις της Ελλάδας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα φέρουν το δημόσιο χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα φέρεται να εξέφρασε στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Όπως δήλωσε στο Reuters βουλευτής του συντηρητικού κόμματος, «ο Σόιμπλε είπε ότι με τα υφιστάμενα σχέδια η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020».

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας επίσης στη γερμανική Βουλή για το νέο πακέτο βοήθειας της χώρας, δήλωσε ότι «οι συνέπειες χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ήταν ανεξέλεγκτες».

Πηγή: skai.gr