Ούτε εσύ θα φταις. Ούτε ο διπλανός σου. Ούτε ο Γερμανός πολίτης που βαρέθηκε να πληρώνει τον Έλληνα. Ούτε εσείς κυρία Μέρκελ, όπως δηλώσατε εχθές σε φοιτητές στο Βερολίνο. Σε περιοδεία φαίνεται να έχετε βγει για να απαλλαγείτε από τις τύψεις; Για να μην απογοητεύσετε το έστω μικρό ποσοστό Γερμανών που δεν θα ήθελαν ίσως να δουν μια Γερμανία να κρεμάει την Ελλάδα ακόμη μια φορά στην σύγχρονη ιστορία; Θα το πείτε άραγε στους φοιτητές του κόσμου; Στα πανεπιστήμια της Κίνας, της Αμερικής; Στο Χάρβαρντ, στο Κολούμπια; Μελετητές, οικονομολόγοι και ανθρωπιστές θα σας κοιτούν με ανοιχτά τα στόματα, περιμένοντας μια εξήγηση, εάν και όταν η Ελλάδα βγει από το ευρώ;

Ποιος θα φταίει λοιπόν; O κύριος Σαμαράς, ο κύριος Παπανδρέου; H κυρία Παπαρήγα η οποία προτρέπει τον κοσμάκη, τον λαό να βγει στους δρόμους, να ανατρέψει την κυβέρνηση. Δεν θέλει λέει ούτε εκλογές, γιατί ακόμη και τότε, εκείνος που πρωτοστατεί στις απεργίες, στις κινητοποιήσεις κοντοστέκεται και ψηφίζει ένα από τα συνήθη κόμματα. Και ποιος θα φταίει δηλαδή; Μήπως ο ομoρφάντρας; Μήπως ο Ρουμπίνι, ο οποίος στηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ; Ή μήπως φταίνε εκείνοι που αρνούνται ακόμη και σήμερα να λάβουν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έπρεπε να έχουν λάβει εδώ και χρόνια. Ή μήπως όλοι εμείς, που τόσο κουρασμένοι από την αηδία που ζούμε έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να λέει, «και δεν βγαίνουμε».

Αλλά όχι, προς το παρόν σωθήκαμε δεν θα βγούμε από το ευρώ. Ουφ παρά τρίχα. Γλιτώσαμε. Κάνεις δεν θα πάρει στους ώμους του τη ευθύνη μια εξόδου από το ευρώ. Γιατί κάνεις, μα κάνεις δεν μπορεί να γνωρίζει τι σημαίνει μια ενδεχόμενη έξοδος, ακόμη και αν φαντάζεται το καλύτερο δυνατό σενάριο, ή το χειρότερο δυνατό σενάριο. Αν λοιπόν ορισμένοι ονειρεύονται την Ελλάδα του ομορφάντρα, την Ελλάδα του μπακαλόγατου, την Ελλάδα του 60 ας θυμηθούν, ότι εκείνα τα χρόνια, η τσατσάρα και η ταυτότητα στην τσέπη, συνοδεύονταν και από μια αισιοδοξία ότι η χώρα βάδιζε προς ένα καλύτερο αύριο. Και όχι προς την παρακμή. Θα ήθελα πραγματικά να δω ποιος από τους πολιτικούς θα τολμήσει να βγει στην πλατεία Συντάγματος αν όντως βγούμε κάποια στιγμή από το ευρώ. Όσο σκληρά και αν είναι τα μέτρα, όσο και αν διαφωνώ με το μνημόνιο και με τον πυροσβεστικό τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις σήμερα, με το περίστροφο στον κρόταφο, ένα περίστροφο που τοποθετήσαμε εμείς οι ίδιοι, είμαι περίεργη να δω ποιος θα πάρει επάνω του μια έξοδο από το ευρώ. Ποιος ανάμεσα μας θα πάρει επάνω του ένα μέλλον όχι ευρωπαϊκό και μια Ελλάδα χαμένη μέσα στον χρόνο και στην ανικανότητα που την μαστίζει. Ποιος, ακόμη και στην μακρινή και θωρακισμένη Γερμανία, θα πάρει επάνω του μια Ελλάδα έξω από την Ευρώπη.

Tης Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου

Πηγή: protagon.gr