Τίτλοι τέλους έπεσαν στο σίριαλ της πιθανής συγχώνευσης Vodafone – WIND σήμερα το πρωί, καθώς πριν από λίγο οι μέτοχοι των δύο εταιρειών επιβεβαίωσαν την εκτίμηση του Capital.gr, ότι πολύ δύσκολα θα έδιναν οι Βρυξέλλες το πράσινο φως για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών. Οι πολύμηνες συζητήσεις που επίσημα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο τελικά δεν ευοδώθηκαν τόσο λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όσο και της αλλαγής κλίματος στις Βρυξέλλες μετά την απόρριψη της συγχώνευσης μεταξύ ΑΤ&Τ και T-Mobile στην Αμερική.

Οικονομικοί αναλυτές είχαν διατυπώσει την άποψη ότι αν η συγχώνευση Vodafone – WIND προχωρούσε τότε θα δημιουργούσε ένα νέο προηγούμενο για την ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα, πυροδοτώντας φαινόμενα συγκέντρωσης με εξαγορές και συγχωνεύσεις σε πολλούς κλάδους και αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Η προσέγγιση των δύο πλευρών ήταν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ύφεσης της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας που καταγράφει συνολική πτώση εσόδων 40% τα τελευταία τρία χρόνια με τον τζίρο του κλάδου να εκτιμάται στα 2,7€ δισ. για το 2011.

Η μαύρη εικόνα της ελληνικής οικονομίας και η πτώση της κατανάλωσης οδήγησαν τους μετόχους των Vodafone και WIND στη διερεύνηση μίας πιθανής συγχώνευσης, η οποία ασφαλώς θα δημιουργούσε σημαντικές οικονομίες κλίμακας και συνέργιες για το νέο σχήμα. Η επιτυχία του εγχειρήματος ωστόσο ήταν εξαιρετικά περίπλοκη εξαρχής, γι’ αυτό και οι δύο πλευρές τηρούσαν σιγή ιχθύος για την πορεία των συζητήσεων.

Η Vodafone Ελλάδας ουδέποτε τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Νάσος Ζαρκαλής, στο περιθώριο δημοσιογραφικής εκδήλωσης τον περασμένο Νοέμβριο, είχε σχολιάσει ως θετική εξέλιξη την πιθανή συγχώνευση σπεύδοντας όμως να ξεκαθαρίσει ότι η WIND συνεχίζει την πορεία της κανονικά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αλίμονο αν εφησυχάσουμε».

Στην τότε ενημέρωση προς τα ΜΜΕ, ο επικεφαλής της WIND είχε κάνει λόγο για ιδιαίτερα θετική πορεία της εταιρείας το 2011, αναφέροντας με βεβαιότητα ότι το EBITDA του έτους θα ξεπερνούσε τα 150 εκατομμύρια Ευρώ. Αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες επενδύσεις της εταιρείας για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της καθώς και στην επιτυχή ανανέωση της άδειας για την οποία η WIND κατέβαλλε 93 εκατομμύρια ευρώ από ίδια κεφάλαια.

Επισημαίνεται ότι ύστερα από την τελευταία αναδιάρθρωση που έκανε η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2010, οπότε και πέρασε στην ιδιοκτησία διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, η WIND έχει μηδενικό δανεισμό και θετικές ταμειακές ροές. Συνολικά η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2011-2013.

Από την άλλη πλευρά η Vodafone βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα μιας πανίσχυρης μητρικής εταιρείας που μέχρι στιγμής δεν δείχνει διάθεση για να «αποχωριστεί» την επένδυση, ιδίως τώρα που φαίνεται ότι οι πολύχρονες προσπάθειες των εδώ στελεχών της έχουν ανατρέψει την αρνητική εικόνα που είχε δημιουργηθεί για την εταιρεία με το θέμα των υποκλοπών.Αν και με τη σημερινή τους ανακοίνωση οι δύο εταιρείες βάζουν τίτλους τέλους σε μια πιθανή συνεργασία, σειρά έχουν πλέον τα σενάρια της επόμενης μέρας.

Τα περιθώρια να αλλάξει κάτι δραματικά στην αγορά κινητής τηλεφωνίας είναι μάλλον ελάχιστα. Οι τρεις εταιρείες θα επικεντρωθούν στη διατήρηση του μεριδίου αγοράς τους, εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στην συνετή διαχείριση των οικονομικών τους. Περισσότερα ερωτηματικά γεννώνται στο κομμάτι της σταθερής. Οι Forthnet και HoL συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς LLU με ποσοστά 30% και 28% αντίστοιχα αλλά χρειάζονται άμεσα κεφαλαιακές ενισχύσεις.

Η WIND διατηρεί μερίδιο αγοράς στο 22% ενώ ρόλο έκπληξη έχει προς το παρόν η Cyta που κάνει αγώνα δρόμου απόκτησης μεριδίου αγοράς ενώ η On Telecoms έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Με δεδομένη την κακή οικονομική συγκυρία και την αδυναμία εξεύρεσης δανειακών κεφαλαίων, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε από την αγορά της σταθερής την επόμενη κίνηση συγκέντρωσης, τώρα που έκλεισε το μέτωπο της κινητής…

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Vodafone και Wind Hellas αναφέρουν τα ακόλουθα:

Ο όμιλος Vodafone και η Largo Limited, ο μοναδικός μέτοχος της Wind Hellas, επιβεβαιώνουν ότι έχουν συμφωνήσει να σταματήσουν τις συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ της Vodafone Ελλάδας και της Wind Hellas.

Πηγή: capital.gr