Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα οι κρίσιμες διαβουλεύσεις.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού οι αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα όπως τη λήψη μέτρων μέσα στο 2012 για τον περιορισμό των δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ, εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων, αντιμετώπιση του ελλείμματος της ανταγωνιστικότητας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αύριο θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, οι αρχηγοί καλούνται μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι να έχουν συμφωνήσει επί της αρχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος.

Δηλώσεις των αρχηγών μετά τη σύσκεψη

«Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω να το αποτρέψω» είπε ο κ. Σαμαράς, μόλις έφτασε στα γραφεία της ΝΔ στη λ. Συγγρού, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη.

“Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη μίας επανάστασης από την εξαθλίωση, που εν συνεχεία θα κάψει όλη την Ευρώπη. Αύριο θα υπάρξει συνέχεια”, είπε ο κ. Καρατζαφέρης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Αποχώρησε χωρίς δηλώσεις ο Γιώργος Παπανδρέου. Διευρυμένο πολιτικό συμβούλιο θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα και ο συμπροεδρεύων του Ινστιτούτου Ζαν Λεμιέρ. Αναμένεται να έχει σύσκεψη με τον κ. Παπαδήμο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται και η τρόικα.

Πηγή: skai.gr