Το κύμα ψύχους που πλήττει εδώ και αρκετές ημέρες την Ιταλία έφτασε και στη Ρώμη, οι κάτοικοι της οποίας είδαν την Παρασκευή χιόνια να πέφτουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης, την ώρα που η υπόλοιπη χώρα είχε μπει στην κατάψυξη, με το θερμόμετρο να δείχνει -30 βαθμούς Κελσίου στις Άλπεις. Στη Ρώμη η χιονόπτωση άρχισε από το πρωί της Παρασκευής στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια και σταδιακά επεκτάθηκε μέχρι και το ιστορικό κέντρο, με χοντρές νιφάδες να πέφτουν αργά το απόγευμα στο Κολοσσαίο και την Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Τα κυριότερα μνημεία έκλεισαν για τους επισκέπτες για προληπτικούς λόγους. «Το κάνουμε πάντα όταν χιονίζει γιατί υπάρχει κίνδυνος να σχηματιστεί πάγος και να έχουμε τραυματισμούς», εξήγησε η διευθύντρια του Κολοσσαίου, Ροσέλα Ρέα.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο αποφάσισε «να κλείσουν άμεσα όλες οι δημοτικές υπηρεσίες» εκτός από την αστυνομία, την πρόνοια και την υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Μνημεία, μουσεία και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Σάββατο.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας έχει θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας όλα τα στελέχη της στην πρωτεύουσα καθώς στην περιφέρεια της Ρώμης το χιόνι έχει ήδη φτάσει το μισό μέτρο.

Η χιονόπτωση στη Ρώμη – γεγονός σπάνιο – προκάλεσε χάος στους δρόμους: η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν αδύνατη στα βόρεια προάστια και πολύ δύσκολη στο κέντρο. Τα τελευταία 15 χρόνια μόνο μία φορά, για μία ημέρα, είχαν αποκλειστεί από χιόνια οι κεντρικοί οδικοί άξονες της Αιώνιας Πόλης. «Ποτέ δεν βλέπουμε χιόνια εδώ, έτσι τώρα… ελπίζουμε να φτιάξουμε χιονανθρώπους», σχολίασε ένας Ρωμαίος.

Στο Βατικανό, η πλατεία και ο τρούλος της βασιλικής του Αγίου Πέτρου καλύφθηκαν με ένα λευκό στρώμα χιονιού.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο βορρά, όπου το ρεκόρ εξακολουθεί να κατέχει για δεύτερη ημέρα η Καπάνα Μαργκερίτα, στα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας: -29,8 βαθμοί Κελσίου.

Αλλά και στη Βενετία η θερμοκρασία ήταν τόσο χαμηλή (μέχρι και -5 βαθμοί) που άρχισε να σχηματίζεται πάγος στην επιφάνεια της λιμνοθάλασσας. Μετεωρολόγοι είπαν ότι από το 1985 είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα τέτοιο κύμα ψύχους.

Τα τρένα κινούνται πάντως κανονικά σε όλη τη χώρα, εκτός από την περιοχή της Μπολόνιας και σε μια τοπική γραμμή κοντά στη Ρώμη. Δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα ούτε στα αεροδρόμια, εκτός από μερικές μικρές καθυστερήσεις.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για το σαββατοκύριακο είναι ότι το κρύο και το χιόνι θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα, ακόμη και στα νησιά.

Πηγή: real.gr