Οι σινοελληνικές εμπορικές συναλλαγές και οι επενδύσεις της Κίνας στη χώρα μας θα βρεθούν τη Δευτέρα στην ατζέντα στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον υφυπουργό Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης της Κίνας Τσανγκ Σιαοτσιάνγκ.

Ειδικότερα, αναμένεται να εξειδικευθούν και να δρομολογηθούν συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο των Μνημονίων συνεργασίας που έχουν υπογραφεί, τόσο τον Οκτώβριο του 2010 με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, Τσεν Ντε Νινγκ, για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων, όσο και τον Οκτώβριο του 2011 με τον υφυπουργό Εμπορίου, Τσουνγκ Σαν, για την προώθηση της επιχειρηματικής και επενδυτικής συνεργασίας στις υποδομές και στη μεταποίηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών κατά την περίοδο 2006 – 2010 είναι έντονα ελλειμματικό εις βάρος της Ελλάδας.

Οι εισαγωγές από την Κίνα κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ωστόΑνασο το 2009 και το 2010 κατέγραψαν μικρή κάμψη 23,2% και 0,8% αντίστοιχα.

Αναλυτικά τα στοιχεία ΕΔΩ

Πηγή: skai.gr