Το μεσημέρι (13:00) θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο κ. Παπαδήμος θα επιδιώξει τη δέσμευση των κυρίων Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη στα πιο σημαντικά μέτρα που προτείνει η τρόικα και στα βασικά σημεία του PSI έως απόψε το βράδυ, πριν δηλαδή τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος φέρεται έτοιμος να θέσει το δίλημμα προς τους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, να υιοθετήσουν πλήρως το αποτέλεσμα της τελικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, ή άλλως να αναλάβουν την ευθύνη να οδηγήσουν τη χώρα σε άμεσες εκλογές, με ορατό τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες έχοντας τη ρητή δέσμευση των τριών πολιτικών αρχηγών ότι αποδέχονται τους περισσότερους από τους βασικούς άξονες της συμφωνίας που διαπραγματεύεται με την τρόικα.

Έτσι εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να συζητήσει σε επίπεδο «κορυφής» και να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τις οποίες εκκρεμότητες θα έχουν απομείνει.

Αναλόγως της πορείας των διαβουλεύσεων του Σαββατοκύριακου, το επικρατέστερο χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων είναι:

• Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και για το PSI, να συνεχιστούν και στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, προκειμένου να ολοκληρωθούν την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

• Αμέσως μετά να κατατεθούν προς ψήφιση μία σειρά από ρυθμίσεις, οι οποίες θα είναι «ώριμες» και θεωρούνται προαπαιτούμενο από τους δανειστές για την παροχή νέας βοήθειας, καθώς και η διάταξη για την ενεργοποίηση της Ρήτρας Συλλογικής Ευθύνης, ώστε να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Πάντως, όπως έχει καταστεί σαφές από τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη, όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να δοθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι «έγγραφες δεσμεύσεις» που ζητεί από τους πολιτικούς αρχηγούς η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: skai.gr