Δικαστικά δηλώνουν πως θα κινηθούν οι εταιρείες Energa και Hellas Power προκειμένου να προσβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού τις αποφάσεις των ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και ΡΑΕ για καταγγελία των συμβάσεών τους.Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες αποδίδουν δόλο στις Ρυθμιστικές Αρχές και την Πολιτική ηγεσία της χώρας κάνοντας λόγο για επιστροφή στο μονοπωλιακό καθεστώς που ίσχυε μέχρι και πριν από μερικά χρόνια.

«Είναι ωστόσο πραγματικά περίεργο, ύποπτο και εγείρει πολλά ερωτηματικά το με πόση ευκολία οι αποφασίζουν να κλείσουν μια αγορά, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τρόικα ζητούν και επιβάλλουν το άνοιγμά της. Είναι βέβαιο και ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και ευθύνες, καθώς όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του μονοπωλιακού καθεστώτος και άλλων κλαδικών συμφερόντων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακόμη, στην ανακοίνωσή επισημαίνεται πως η «διαδικασία κλεισίματος της αγοράς ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2011, όταν η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ με πρωτοφανή τρόπο και ενάντια στην αγορά και το νομοθετικό πλαίσιο αποφάσισαν «πραξικοπηματικά» να παγώσουν όλες τις ενεργοποιήσεις πελατών των εταιρειών, με πρόσχημα τη μη πλήρη εξόφληση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.). Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ εξακολούθησε να αποσπά δικούς μας πελάτες που δεν είχαν εξοφλήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) αποδεικνύοντας τις καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές που συστηματικά εξασκούν ενάντια στις εταιρείες μας. Το μερίδιο αγοράς των δύο εταιρειών τότε έφθανε περίπου το 8% στην αγορά χαμηλής τάσης και κινούνταν εκθετικά αυξητικά, καθώς περίπου 25.000 πελάτες κάθε μήνα επέλεγαν να αλλάξουν προμηθευτή για το ηλεκτρικό τους ρεύμα. Η δόλια πρακτική τους ολοκληρώνεται σήμερα και μένει να επιβεβαιωθεί στο άμεσο μέλλον με τις επόμενες κινήσεις τους».

Τέλος διαβεβαιώνουν τους 200.000 πελάτες τους πως σε ότι αφορά την πληρωμή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), η καταβολή του σχετικού ποσού προς το Ελληνικό Δημόσιο θα γίνει κανονικά και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πελάτες που το έχουν εξοφλήσει.

Πηγή: energypress.gr