Ένα όνειρο πολλών κινηματογραφόφιλων γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στις 19:30, στη Βέροια και στον κινηματογράφο Σταρ διοργανώνεται το 1ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.

 Η ιδέα γι’ αυτήν την θαυμάσια πρωτοβουλία ανήκει στον Όμιλο Φίλων Θεάτρου & Τεχνών, ενώ ανάμεσα στους δημιουργούς υπάρχουν και οι 2 Βεροιώτες Νίκος Καλλαράς και Πάνος Σπινθηρόπουλος. Η πραγματική επιτυχία ενός φεστιβάλ βρίσκεται τόσο στην επιλογή των προβαλλόμενων ταινιών, όσο και στη συμμετοχή του κοινού.

Οι διοργανωτές κατάφεραν να συγκεντρώσουν 8 ταινίες διαμάντια, νέων ταλαντούχων και πολυβραβευμένων σκηνοθετών και περιμένουν το κοινό της Βέροιας να τις ανακαλύψει, γεμίζοντας τον κινηματογράφο Σταρ και να τις υποδεχθεί με το ζεστό χειροκρότημα που τους αξίζει !

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ και οι ταινίες που θα προβληθούν οι εξής :

 

Η Κούπα

του Γιάννη Μπουγιούκα

2006 , διάρκεια: 8΄ λεπτά

Σ’ αυτήν την ταινία του ο Γ. Μπουγιούκας παρουσιάζει την τραγικοκωμική περιπέτεια ενός καθημερινού ανθρώπου που πρέπει να αντιμετωπίσει το τέρας της γραφειοκρατίας !

Η Κούπα το 2006 κατέκτησε το 1ο Βραβείο Σπουδαστικής Ταινίας, το Βραβείο της ΕΤΕΚΤ, Ειδική Μνεία του ΕΚΚ. Ειδικό Βραβείο στο 47ο ΦΚΘ, Ειδική Μνεία στο 5ο Ecofilms της Ρόδου, Βραβείο Κοινού στο 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, 4 Βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ανδρικής Ερμηνείας – Γιώργος Καλόξυλος) στο 11ο Φεστιβάλ Φανταστικού, ενώ συμμετείχε σε φεστιβάλ στη Μπανταλόνα, την Κύπρο, τη Λάρισα, τη Νάουσα και τη Ρόδο.

παίζουν: Γιώργος Καλόξυλος, Νίκος Βουτενιώτης, Βίκυ Κουκούτση

 

Τζαφάρ

της Νάνσυ Σπετσιώτη

2011, Διάρκεια: 3΄

Ο Τζαφάρ, οικονομικός μετανάστης, περιμένει στο διάδρομο ενός νοσοκομείου. Οι γονείς της εννιάχρονης Άννας την αποτρέπουν να καθίσει δίπλα του.

Βασισμένη στο σενάριο της Κατερίνας Κουτσομύτη ο “Τζαφάρ” κέρδισε το «Βραβείο για την Καλύτερη Ταινία» του Φεστιβάλ, από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, αλλά και «Εύφημη Μνεία Σεναρίου» από την κριτική επιτροπή του φετινού Φεστιβάλ Δράμας, για το εύστοχο και ευρηματικό σενάριό της.

παίζουν: Ναταλία Δραγούμη, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Νίκος Ψαρράς

 

Ο Μάριος και το κοράκι

του Γιάννης Μπουγιούκα

2010 Διάρκεια: 23΄

 

Ο Μάριος, γιορτάζοντας τα πεντηκοστά τρίτα του γενέθλια μοιάζει να έχει ότι ονειρεύτηκε.

Η επιτυχία του όμως προκαλεί ένα κοράκι. Μια κουτσουλιά που πέφτει από τον ουρανό τον οδηγεί στο να γκρεμίσει όσα έφτιαχνε μια ζωή. Στο τέλος του διημέρου τα πράγματα θα επανέλθουν στη θέση τους, αλλά λίγο διαφορετικά.

Η ταινία που συμμετείχε πέρσι στη Δράμα και κατέκτησε δύο βραβεία, ένα για την ερμηνεία του Ερρίκου Λίτση (ο οποίος Λίτσης ανέβασε φέτος το ποσοστό του στα 2/2 με το νέο βραβείο του για το “Κόφ’ το”), καθώς και το βραβείο Καλύτερης ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Διεθνές τμήμα.

παίζουν : Ερρίκος Λίτσης , Μάρα Μπαρόλα

 

Μαύρη Θύελλα

του Νίκου Καλλαρά

2011, διάρκεια: 14΄

Μια βιαστική σέντρα, μια άστοχη πάσα και τέλος το γκολ που δεν ήρθε, κοστίζουν στην ομάδα της Καλαμάτας την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία. Οι φήμες για στημένο παιχνίδι δίνουν και παίρνουν. Οργισμένοι φίλαθλοι κατηγορούν τον Θωμά, που φεύγει από τη ζωή με το παράπονο του αδικημένου. Ο Θωμάς στοιχειώνει στη συνείδηση των συμπαικτών του και τους επισκέπτεται έναν- έναν, προσπαθώντας να τους πείσει να ξαναπαίξουν το παιχνίδι…

Σε σενάριο Νάνσυς Σπετσιώτη και Νίκου Καλλαρά, η πολύ επίκαιρη ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Δημήτρη Μίγγα για την ομάδα της Καλαμάτας και φυσικά για τα όσα ταλαιπωρούν το ελληνικό ποδόσφαιρο ενώ βραβεύθηκε με Κρατικό Βραβείο στο 44ο Φεστιβαλ Θεσσ/νίκης .

παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Γιώργος Χρυσοστόμου, Στάθης Μαντζώρος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Μάκης Παπαδημητράτος, Βαγγέλης Αλεξανδρής

http://www.youtube.com/watch?v=il8oJvI94Nc

Παιχνίδι για δύο

του Νίκου Καλλαρά

2004, διάρκεια: 15΄

Ο Βασίλης και η Άννα έχουν πάψει από καιρό να περιμένουν κάτι. Η κλοπή ενός πορτοφολιού τους δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν…

παίζουν: Δώρα Μασκλαβάνου, Ερρικός Λίτσης

Το Παιχνίδι για δύο βραβεύθηκε με Κρατικό Βραβείο στο 45ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

 

Δεν μας αφορά

του Πάνου Σπινθηρόπουλου

2010, διάρκεια: 9΄

Τι θα συμβεί όταν η πραγματικότητα σκίσει το δίχτυ ασφαλείας και εισβάλλει στη ζωή δύο φίλων;

Πόση «αλήθεια» μπορεί να αντέξει ένας έφηβος; Πως αντιδρά όταν αντιλαμβάνεται ότι ο κολλητός του βιώνει μια κατάσταση που αγνοούσε; Θα βλέπει πλέον τους κάδους με άλλο μάτι;

παίζουν: Αντώνης Μομπαϊτζής, Αλέξης Παπαδόπουλος, Νίκος Φυτανίδης

 

Casus belli

του Γιώργου Ζώη

2010, διάρκεια: 11΄

Άνθρωποι διαφορετικών φύλων, τάξεων, ηλικιών, εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη γραμμή. Φτάνοντας, όμως, στο τέλος της ανθρώπινης ουράς, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά… Επίκαιρο και πανέξυπνο, το φιλμ του Ζώη έχει γυριστεί με περισσότερους από 140 ηθοποιούς οι οποίοι κατάφεραν να χωρέσουν μέσα στα 11 μόλις λεπτά της ταινίας

Η ταινία αυτή σάρωσε στο περσινό φεστιβάλ Δράμας, κερδίζοντας 6 βραβεία, μετράει δεκάδες επίσημες συμμετοχές στα σημαντικότερα φεστιβάλ παγκοσμίως -δε θα έφθανε μια σελίδα για να τα αναφέρω- ενώ δέχεται επαινετικές κριτικές όπου κι αν προβληθεί .

Μια ματιά στο επίσημο site της ταινίας θα σας πείσει

παίζουν: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Τζένη Θεωνά.

 

Κόφ’ το

του Βασίλης Καλαμάκη

2011, διάρκεια: 14΄

Άσπρα μαλλιά της κεφαλής, κακά μαντάτα της… θολής ανάμνησης του να έχει κανείς τις ορμές ενός εικοσάρη.

Ο 55άρης Αλέκος, καθηγητής πανεπιστημίου, αναγκάζεται να λάβει βοήθεια προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κατά 25 χρόνια νεότερης του Άρτεμις. Μια ιστορία όπου παρακολουθούμε τι συμβαίνει όταν η σύγχρονη ιατρική δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει…

παίζουν: Ερρίκος Λίτσης, Κώστας Ξυκομνηνός

 

Δείτε τη συνέντευξη του Νίκου Καλλαρά για το φεστιβάλ

http://vimeo.com/35410921

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα