Και στην Αθήνα είχε εξαπλωθεί το κύκλωμα εκβιασμών

Τουλάχιστον 2.000 επιχειρηματίες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, και Σέρρες, είχαν πέσει θύματα των τεσσάρων κυκλωμάτων τοκογλυφίας, εκβιασμών και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η γενική αστυνομική διεύθυνση ΘεσσαλονίκηςΟι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις είχαν επαφή μεταξύ τους, και λειτουργούσαν επί πολλά χρόνια, ενώ είχαν αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητά τους και στην Αθήνα. Οι οργανώσεις είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους και στην Αθήνα.

”Και

Η δράση των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη συνδέεται και με περιπτώσεις αυτοχειρίας επιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα τοκογλυφίας.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, και την Τρίτη υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση, με τη συμμετοχή 250 αστυνομικών, για τη σύλληψη των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με τις αρχές, έγινε αγώνας προκειμένου να πειστούν τα θύματα να καταθέσουν, καθώς το κύκλωμα εκβίαζε και προκαλούσε σωματικές βλάβες στα θύματά του για να πετύχει τους σκοπούς του.

Σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ένα άτομο μόνο είχε 2.032 τυχερά δελτία του ΟΠΑΠ. Αναφέρθηκε δε, περίπτωση επιχειρηματία που είχε δανειστεί 450.000 ευρώ με τόκο 10% τον μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο τόκος που επέβαλε το κύκλωμα στα θύματά του ανερχόταν στο 5% με 10% το μήνα.

Η αρχή του τέλους για το κύκλωμα άρχισε στα τέλη Μαΐου, όταν έγιναν επώνυμες καταγγελίες από τρεις πολίτες. Παράλληλα, αυτόχειρας επιχειρηματίας άφησε σημείωμα πώς είχε πέσει θύμα της συγκεκριμένης ομάδας. Το σημείωμα κατέγραφε λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, και περιήλθε στα χέρια της ΕΛΑΣ, οπότε δόθηκε η δυνατότητα να ανοίξει ο κοριός. Από τον κοριό διαπιστώθηκε ότι στο κύκλωμα συμμετείχε και στέλεχος του ΣΔΟΕ που ενημέρωνε επικεφαλής του κυκλώματος.

Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται στις 52, ενώ κατασχέθηκαν 19 πολυτελή αυτοκίνητα, 4 δίκυκλα, εκατοντάδες συναλλαγματικές και επιταγές, 100.000 ευρώ μετρητά και εκατοντάδες ιδιωτικά συμφωνητικά δανείων. Οι έρευνες από τις αρχές συνεχίζονται.

“Ευκαιρία να αποκαλυφθούν στο σύνολό τους όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης της διαφθοράς στην Κεντρική Μακεδονία” χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, την εξάρθρωση των κυκλωμάτων τοκογλυφίας και εγκληματικής οργάνωσης εκβιασμών.

Πηγή: skai.gr