Ο καθαρισμός της καμινάδας είναι απαραιτητος για την σωστή λειτουργία του τζακιού . Ο καπνός που βγαίνει από την καύση των ξύλων έχει την ιδιότητα να δημιουργεί συσσωματώματα καπνιάς πάνω στα τοιχώματα της καμινάδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η διατομή της καμινάδας με αποτελεσμα το τζάκι να μη λειτουργεί σωστά .

Σε περιπτώσεις που η καμινάδα εχει πιάσει πολλή κάπνα υπάρχει η πιθανότητα από την φλόγα των ξύλων να αρπάξει φωτιά σε όλη την καμινάδα. Αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά σύνηθες ειδικά σε τζάκια μέσα στα οποία ψήνουν και έτσι τα λίπη κολλάνε στα τοιχώματα.

Τρόποι καθαρίσμού καμινάδας

Η πιο εύκολη λύση είναι η χρήση τεχνητού καυσόξυλου καθαρισμού καμινάδας.Ανάβετε το τζάκι σας και το ζεστένετε για περίπου μια ώρα. Στη συνέχεια ρίχνετε όλο το προϊόν πάνω στη φλόγα. Το καυσόξυλο καθαρισμού καμινάδας περιέχει καταλύτες που διαλύουν και κάνουν σκόνη τα συσσωματώματα καπνιάς που υπάρχουν στην καμινάδα. Συνίσταται η χρήση 2-3 καθαριστικών καμινάδας περιόδικά σε όλη την σεζόν ανάλογα πάντα και με το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το τζάκι .

Ο καλύτερος καθαρισμός καμινάδας γίνεται από πάνω χρησιμοποιώντας κατάλληλες βούρτσες καθαρισμού. Επίσης μπόρειτε να καθαρισετε ένα μέρος του τζακιού και μέσα από την εστία χρησιμοποιώντας κατάλληλες βούρτσες και πανιά. Τέλος μπορείτε να βρείτε και εξειδικευμένα συνεργεία καθαρισμού καμινάδας που σίγουρα κάνουν αποτελεσματικότερο καθαρισμό.

Πηγή: www.firestuff.gr