Με πρωτοφανή ταχύτητα κινούνται τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα διαμορφώσει την τελική πρόταση για το PSI.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο η συμφωνία να κλείσει σήμερα. Και στην περίπτωση αυτή όμως αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Καθοριστικός όμως για μία τέτοια εξέλιξη είναι ο ρόλος της ΕΚΤ.

Όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Τρίτη το Capital.gr η επίσπευση έγινε δυνατή μετά την «διακριτική» αναδίπλωση του ΔΝΤ ως προς τις προϋποθέσεις που έθετε για τα κριτήρια βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ επέμενε να κριθεί η βιωσιμότητα με βάση νεότερα στοιχεία και όχι εκείνα του περασμένου Οκτωβρίου.

Τελικά οι ανάγκες επίσπευσης του PSI οδήγησαν σε μία… πολιτική συμφωνία της ηγεσίας του ΔΝΤ με την ηγεσία της Ευρωζώνης να αποδεχθεί τα στοιχεία του Οκτωβρίου ως βάση για να τρέξουν οι διαδικασίες, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να περιμένουν την έκθεση του Φεβρουαρίου και θα ανατρεπόταν το χρονοδιάγραμμα και ενδεχομένως το περιεχόμενο της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και της 9ης Δεκεμβρίου…

Στην συμφωνία αυτή κατέληξαν μετά από διαβουλεύσεις Μέρκελ – Σαρκοζί – Λαγκάρντ – Γιουνκέρ και Παπαδήμου.

Παρ’ όλα αυτά το ΔΝΤ έφερε στο τραπέζι την ανάγκη διασφάλισής του έναντι ενδεχομένου μη επαρκούς συμμετοχής στο PSI από τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Για τον λόγο αυτό η κα Λαγκάρντ έκανε την πρόσφατη δήλωση ότι ίσως το πρόγραμμα για την Ελλάδα χρειασθεί 15 με 20 δισ. ευρώ επιπλέον.

Κύκλοι στις Βρυξέλλες (από τους οποίους το Capital.gr ενημερώθηκε και δημοσιοποίησε το συμβάν της «αναδίπλωσης» του ΔΝΤ στις αρχές της εβδομάδας), αναφέρουν επίσης ότι το ΔΝΤ έχει ζητήσει και ίσως πάρει τελικά, θετική απάντηση μέσα στα επόμενα 24ωρα για την συμβολή της ΕΚΤ στο ποσό που ζητά η κα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα είναι πιθανό αν χρειασθεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος να συμβάλει η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες με τα ελληνικά ομόλογα τα οποία κατέχουν στο PSI αλλά με ένα «κούρεμα» το οποίο να αντιστοιχεί στην τιμή κτίσης των ομολόγων αυτών.

Για παράδειγμα τα ομόλογα της ΕΚΤ θα μπορούσαν χωρίς ζημία της ΕΚΤ να «κουρευτούν» κατά 25% – 30% λόγω της χαμηλότερης τιμής στην οποία αποκτήθηκαν. Το ίδιο και οι άλλες κεντρικές τράπεζες…

Όσον αφορά το επιτόκιο, κατά τις ίδιες πληροφορίες γίνεται προσπάθεια να είναι ελαφρά κάτω του 4% για την περίοδο μέχρι το 2020.

Μια τέτοια «μείωση» στο κουπόνι φαίνεται να μη δημιουργεί πρόβλημα στις τράπεζες αν περιορισθεί για παράδειγμα στο 3,8% – 3,9%.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την τελική πρόταση τέθηκε προς συζήτηση και χθες στην συνάντηση της EWG (της συμβουλευτικής επιτροπής του Eurogroup), αλλά οι βασικές αποφάσεις για το κατά πόσο θα κλείσει σήμερα ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας εξαρτώνται πλέον από την ανταπόκριση της Φρανκφούρτης (ΕΚΤ) στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για το «συμπληρωματικό» ποσό «εάν και εφόσον χρειασθεί»…

Σε κάθε περίπτωση τα τελευταία 24ωρα έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα μεταξύ Ουάσιγκτον, Βερολίνου, Βρυξελλών, Φρανκφούρτης και Αθήνας προκειμένου να καθοριστεί η οριστική πρόταση για το PSI που θα σταλεί στους θεσμικούς ομολογιούχους για την συμμετοχή τους σ’ αυτό με στόχο να υπάρχει σαφής εικόνα για το εύρος του «κουρέματος» το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Πηγή: capital.gr