Ανεφάρμοστος παραμένει για ένα χρόνο ο νόμος που προβλέπει την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου των εισροών και εκροών καυσίμων στα πρατήρια, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο λαθρεμπορίας και νοθείας.Κυβερνητικός παράγοντας, αποδίδει την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού στην αντιπαράθεση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.Το υπουργείο Ανάπτυξης αφήνει αιχμές προς το υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας το σύστημα δεν έχει προχωρήσει γιατί δεν έχουν δοθεί χρήματα. Την ίδια ώρα όμως, από ελέγχους που έχουν γίνει, διαπιστώθηκε ότι οι λαθρέμποροι έχουν αναβαθμίσει τις μεθόδους εξαπάτησης των καταναλωτών και του δημοσίου.

Στη διάρκεια των ελέγχων, εντοπίστηκαν προσμείξεις καυσίμων με αιθανόλη, παρεμβάσεις στο λογισμικό των αντλιών και τεχνητή αύξηση της θερμοκρασίας των καυσίμων ώστε να αυξάνεται ο όγκος τους.

Έλλειψη πολιτικής βούλησης για επίλυση του θέματος, τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και από την τωρινή, επεσήμανε στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι θα καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι από το λαθρεμπόριο, οι επιτήδειοι κερδίζουν έως και 36.000 για κάθε μεσαίου μεγέθους βυτιοφόρο και σημείωσε ότι το κύκλωμα έχει μέσα και τελωνειακούς.

Αναφερόμενος στο θεσμό των οικονομικών εισαγγελέων, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τον ενισχύσει και όχι να τον καρατομήσει. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι κύριοι Μουζακίτης και Πεπόνης «πρέπει να ενισχυθούν, ώστε να έχουν απερίσπαστοι τη δυνατότητα να κάνουν τη δουλειά τους και να φέρουν λεφτά στα ταμεία».

Τέλος, σημείωσε ότι το 2010 επιβλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ για φορολογικές παραβάσεις, από τα οποία εισπράχθηκαν τα 29 εκατομμύρια και σβήστηκαν τα 55 εκατομμύρια.

Πηγή: skai.gr