Η απαίτηση της τρόικας για «μαχαίρι» εδώ και τώρα στο δημόσιο έπειτα από το ναυάγιο της εφεδρείας προκαλεί προβληματισμούς στη Λ. Συγγρού και σε στελέχη της ΝΔ.

Μπροστά στην πιθανότητα μίας σύγκρουσης καταρχήν στο εσωτερικό του κόμματός του ενδέχεται να βρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τις γιορτές όταν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα περιμένοντας να δει κυβερνητικά σχέδια για «μαχαίρι» στο δημόσιο με απολύσεις

αφού το μέτρο της εφεδρείας που προώθησε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου απέτυχε παταγωδώς όπως αναγνωρίζουν ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος έβαλε στο τραπέζι τη λύση της εφεδρείας για περιορισμό του δημοσίου σε βάθος χρόνου έχει αντιταχθεί στο ενδεχόμενο των απολύσεων θεωρώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βαθύνει ακόμα περισσότερο η ύφεση, ενώ η ανεργία θα φτάσει σε πρωτόγνωρα για την Ελλάδα ποσοστά χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος αφού το μέτρο, όπως το προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη Λ. Συγγρού, οδήγησε μερικούς εκατοντάδες ανθρώπους στη συνταξιοδότηση και τίποτε περισσότερο.

Την ίδια ώρα πάντως οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ επιμένουν στη σκληρή γραμμή απέναντι στο μέτρο της εφεδρείας με όποια μορφή και εάν έχει, ακόμα και στο σενάριο της ΝΔ. Από την άλλη, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά σημειώνουν ότι οι απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις είναι το αποτέλεσμα της απραξίας που έδειξε η κυβέρνηση Παπανδρέου στον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο.

«Δεν εφάρμοσαν ούτε το ένα προς δέκα στο δημόσιο. Έκλειναν οργανισμοί λίγων ατόμων αλλά την ίδια ώρα έκαναν αθρόες προσλήψεις σε νέες γραμματείες και άλλους φορείς» λένε στο οικονομικό επιτελείο της ΝΔ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συζητείται το ενδεχόμενο των απολύσεων.

Η άποψη αυτή όμως δεν είναι κοινή στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη της ΝΔ, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτουν θέμα απολύσεων στο δημόσιο από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι μετατάξεις και περισσεύουν εργαζόμενοι.

Σε μία προσπάθεια να προλάβει τυχόν «φάλτσα» στο θέμα της εφεδρείας ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης απάντησε χθες σε υψηλούς τόνους στα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας για το «λάθος που έκανε το ΠΑΣΟΚ να υιοθετήσει την πρόταση Σαμαρά για την εφεδρεία».

Ο κ. Μιχελάκης τον κατηγόρησε ότι «ψεύδεται» και επανέλαβε ότι η πρόταση της ΝΔ απέκλειε τις απολύσεις και είχε δημοσιονομικό όφελος. «Αυτοί χρησιμοποίησαν τον όρο εφεδρεία για να ξεκινήσουν μαζικές απολύσεις. Έως πρόσφατα δεν άκουγαν τις προτάσεις μας. Μετά τις κακοποίησαν. Τώρα τους φταίνε οι άλλοι. Μπροστά στην παταγώδη αποτυχία τους, επιστράτευσαν τη διαστρέβλωση και την έσχατη υποκρισία», κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

Πηγή: real.gr