Λίγες ημέρες πριν από την αποχώρηση και του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη από το Ιράκ, ο Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε όσους επέστρεψαν από τη χώρα και τους ευχαρίστησε για το έργο τους.

Μιλώντας στην έδρα της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στο στρατόπεδο Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα τόνισε στους στρατιώτες ότι «είμαι περήφανος για το ότι επιτέλους σας λέω ”καλωσορίσατε στην πατρίδα”».

«Οι τελευταίοι στρατιώτες μας» πρόσθεσε, που θα επιστρέψουν σε λίγες ημέρες, «φεύγουν από το Ιράκ κρατώντας το κεφάλι ψηλά».

Παραδέχτηκε ότι το Ιράκ δεν είναι το τέλειο μέρος, αλλά οι ΗΠΑ φεύγουν από τη χώρα «κυρίαρχη, σταθερή και βασισμένη στις δυνάμεις της με αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που εκλέχτηκε από το λαό της».

Αν και δεν μίλησε ανοιχτά για νίκη στον πόλεμο στο Ιράκ επισήμανε ότι η αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων ήταν ένα «εξαιρετικό επίτευγμα». «Είναι δυσκολότερο να τελειώσεις έναν πόλεμο παρά να τον αρχίσεις» είπε στο πλήθος τον διέκοπτε συχνά με επευφημίες.

Τόνισε ότι «τελειώνουμε τον πόλεμο όχι με μία τελευταία μάχη αλλά με μία τελευταία πορεία προς την πατρίδα».

Νωρίτερα, η Μισέλ Ομπάμα έδωσε έναν περισσότερο προεκλογικό τόνο στην εκδήλωση λέγοντας στους στρατιώτες ότι ο πρόεδρος ήταν αυτός «που έδωσε την υπόσχεση του να σας φέρει από το Ιράκ».

Μέσα στα εννέα χρόνια του πολέμου οι ΗΠΑ έστειλαν συνολικά 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες για έναν ή δύο θητείες στο δύσκολο μέτωπο του Ιράκ, έχασαν 4.500 στρατιώτες (πάνω από 200 υπηρετούσαν στο στρατόπεδο Μπράγκ) και 30.000 τραυματίστηκαν.

Στο αποκορύφωμα της εμπλοκής των ΗΠΑ στο Ιράκ υπηρετούσαν 170.000 στρατιώτες.

Πηγή: skai.gr