Της Αγγελικής Λάζου

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση Δημήτρη Ρέππα – τρόικας, με τους τεχνοκράτες να επιμένουν στη σκληρή γραμμή των 150.000 απολύσεων έως το 2015 και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μην κερδίζει το χρόνο που χρειάζεται για να προχωρήσει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,

ώστε να έχει αποτελέσματα και να μην επιβραδύνει την κρατική μηχανή.

Κατά τη συνάντηση του Υπουργού με τους Matthias Mors, Mark Flanagan και Bob Traa παρουσιάστηκαν οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου, όπως η- για πρώτη φορά- δημιουργία βάσης δεδομένων για τον έλεγχο των φορέων.

Επιπλέον ο κ. Ρέππας εξήγησε πως για να αποδώσουν οι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται χρόνος, ο οποίος δεν δόθηκε, με αποτέλεσμα η εργασιακή εφεδρεία να εφαρμοστεί ως ένα ακόμα οριζόντιο μέτρο που προκάλεσε αρρυθμίες στη λειτουργία του κράτους, αφού δεν υπήρξε αξιολόγηση προσώπων και δομών.

Ωστόσο, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξήγησε στους τεχνοκράτες τις πρωτοβουλίες του αλλά και τη συνεργασία με την task force, βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ και της Λευκής Βίβλου για τη Δημόσια Διοίκηση και την πορεία στο επιτελικό κράτος. Οι τομείς συνεργασίας, όπως τους ανέφερε, είναι οι εξής:

  • Δομή και όργανα
  • Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού
  • Παρακολούθηση προϋπολογισμού
  • Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
  • Καλή νομοθέτηση
  • Καταπολέμηση γραφειοκρατίας
  • Αντιμετώπιση διαφθοράς

Πάνω σε αυτά στηρίζεται η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο, με σχέδιο νόμου για το επιτελικό Κράτος. Ο Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης ότι προσχέδιο του νομοσχεδίου θα τους αποσταλεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ο Δημήτρης Ρέππας υπεραμύνθηκε της εφεδρείας ως το πιο δραστικό μέτρο της διετίας, το οποίο έδωσε το ισχυρότερο ποιοτικό μήνυμα των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι κύριοι Mors, Flanagan και Traa συμφώνησαν ότι τα επείγοντα μέτρα πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενικά, αλλά ο σωστός τρόπος εφαρμογής είναι ο συνδυασμός αξιολόγησης με κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ρέππας τους ενημέρωσε για την εφαρμογή του νέου βαθμολογίου στο Δημόσιο, την αξιολόγηση και την κινητικότητα των υπαλλήλων, το νέο πειθαρχικό που βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής υπογραφών των συναρμόδιων Υπουργών, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την καλή νομοθέτηση το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, την τομή της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων και τη μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων στο Δημόσιο.

Για το προσχέδιο του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει το νέο κράτος, διευκρίνισε πως θα αποσταλεί στην τρόικα μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ τον Ιανουάριο θα παραδοθεί η μελέτη που αφορά στον προγραμματισμό αποχωρήσεων – προσλήψεων.

Πηγή: real.gr