Με πιέσεις για την λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011, αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, οι επικεφαλής της τρόικα.

Μετά το ναυάγιο στα έσοδα του Νοεμβρίου (κατά το οποίο μπήκαν στα ταμεία του δημόσιου 3,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έσοδα 6,5 δισ. ευρώ) και με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν

ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη ο στόχος για την μείωση του φετινού ελλείμματος στο 9% δεν είναι εφικτός.

Για να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 9% θα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012 να εισπραχθούν έσοδα 8,3 δισ. ευρώ από τις δόσεις της έκτακτης εισφοράς και του τέλους ακινήτων, από τον φόρο ακίνητης περιουσίας 2010 και από τα τέλη κυκλοφορίας. Το εγχείρημα αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών ψιθυρίζουν ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 9,5% ενώ στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα κινηθεί πάνω και από το 10%.

Για να καλυφθούν οι όποιες αποκλίσεις αναμένεται να απαιτηθούν νέα μέτρα, τα οποία όμως δεν μπορεί να είναι εισπρακτικά καθώς αφ ενος η φοροδοτικότητα της κοινωνίας έχει εξαντληθεί και αφ ετέρου η τρόικα δεν εμπιστεύεται την αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού. Τα μέτρα θα αναζητηθούν στο σκέλος των δαπανών και στον περιορισμό του κράτους ενώ στο μικροσκόπιο θα τεθούν και οι κοινωνικές παροχές.

Πηγή: real.gr