Το Φως είναι ένα ελπιδοφόρο εργαλείο στην καταπολέμηση του καρκίνου , λένε οι ερευνητές στην Αμερική.

Μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, έδειξε πως ένα φάρμακο θα μπορούσε να δημιουργηθεί το οποίο θα κολλά πάνω στον όγκο

και θα ενεργοποιείται όταν «χτυπηθεί» από συγκεκριμένα κύματα ηλεκτρισμού.

Εννοείται ότι η θεραπεία στοχεύει ψηλά χωρίς να κάνει ζημιά στον διπλανό υγιή  ιστό.

Μια φιλανθρωπική οργάνωση για τον καρκίνο είπε ότι είναι πολύ νωρίς για τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Οι θεραπείες για τον καρκίνο χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: α)καταπολέμηση με ραδιενέργεια και β) χειρουργική αφαίρεση όγκου ή χρήση φαρμάκων για να σκοτώσουν τα επικίνδυνα κύτταρα. Όλα έχουν παράλληλες επιδράσεις και οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν πιο συγκεκριμένες θεραπείες.

Σε αυτή την έρευνα, ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου του Maryland, χρησιμοποίησαν ένα αντίσωμα το οποίο στοχεύει πρωτεΐνες στην επιφάνεια των καρκινογόνων κυττάρων.

Μετά προσθέτουν ένα χημικό, IR700, στο αντίσωμα. Το IR700 ενεργοποιείται όταν «χτυπηθεί» από το κοντινότερο υπέρυθρο φώς. Αυτό το μήκος κύματος του φωτός μπορεί να διαπεράσει μερικά εκατοστά το δέρμα.

Για να τεστάρουν το συνδυασμό αντισώματος-χημικού , οι ερευνητές εμφυτεύουν όγκους στις πλάτες των ποντικών. Τους δίνετε το φάρμακο και τους εκθέτουν στο κοντινότερο υπέρυθρο φως.

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΟΓΚΟΥ

Η Έρευνα λέει «Το μέγεθος του όγκου μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν τους δόθηκε η θεραπεία και η ζωή τους επιμηκύνθηκε σημαντικά. Αυτή η επιλεκτική θανάτωση ελαχιστοποιεί την καταστροφή σε κανονικά κύτταρα»

Οι συγγραφείς λένε ότι ο συνδυασμός ήταν

«μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία και διάγνωση για την καταπολέμηση του καρκίνου». «Παρότι δεν παρατηρήσαμε τοξικότητα στα πειράματά μας, η κλινική εικόνα αυτής της μεθόδου θα απαιτήσει επίσημες τοξικές μελέτες».

Η Dr Laura McCallum,υπεύθυνη επικοινωνίας του Cancer Research του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη.

«Χρησιμοποιώντας αντισώματα ή φωτοδυναμική θεραπεία σε συγκεκριμένα καρκινογόνα κύτταρα υπήρξε επιτυχής θεραπεία μερικών τύπων καρκίνου, αλλά ο συνδυασμός και των δυο μαζί είναι σίγουρα ένα συναρπαστικό πρόγραμμα»

«Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλη αυτή η δουλειά έγινα σε ποντίκια ,και είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι θα λειτουργήσει σε ανθρώπους με καρκίνο»

«Αυτή η πιθανή θεραπεία υπόσχεται στους επιστήμονες-και τους δικούς μας-ότι αν χρησιμοποιήσουν αντισώματα να ‘καταφέρουν’ καίρια χτυπήματα» ,όπως η ακτινοβολία, κατευθείαν στα καρκινογόνα κύτταρα.