10 μαθητές από το γυμνάσιο Γουμένισσας και το 2ο Λύκειο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης θα μελετήσουν 3 κομήτες του ηλιακού μας συστήματος χειριζόμενοι εξ αποστάσεως

ένα από τα μεγαλύτερα ρομποτικά τηλεσκόπια των ΗΠΑ! Στόχος είναι η διερεύνηση των συνθηκών που οδηγούν στην μεταβολή της ουράς των 3 κομητών Sagram, Reed και 176P.

Οι κομήτες αυτοί έχουν ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς η τροχιά τους, σε αντίθεση με την ελλειπτική των περισσοτέρων κομητών, είναι κυκλική. Ακόμα το γεγονός ότι η ουρά τους δημιουργείται και εξαφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποτελεί δεδομένο προς μελέτη.

Η προσπάθεια αυτή των μαθητών θα γίνει στα πλαίσια κοινού βαλκανικού προγράμματος με θέμα την αστρονομία. Στο ίδιο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν μαθητές από την Κροατία και την Σερβία. Οι 3 ομάδες θα χρησιμοποιήσουν το τηλεσκόπιο Monet διαμέτρου 1,2 μέτρων που βρίσκεται στο αστεροσκοπείο McDonald του Τέξας, θα συλλέξουν φωτογραφικά δεδομένα και στη συνέχεια σε μία κοινή βάση θα τα επεξεργαστούν με τη βοήθεια αστρονόμων και καθηγητών και θα τα δημοσιεύσουν σε επιστημονικά περιοδικά.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου, όταν οι μαθητές υπό την καθοδήγηση του καθηγητή αστρονομίας Γιάννη Σειραδάκη ξεκίνησαν τις παρατηρήσεις τους από το αστεροσκοπείο του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το συγκεκριμένο εγχείρημα θεωρείται ως ιδιαιτέρως απαιτητικό αφού τα πολύ νέα παιδιά καλούνται να χειριστούν υπολογιστικά συστήματα που συνδέονται με το αστεροσκοπείο του Τέξας, τον θόλο του ίδιου αστεροσκοπείου και τα όργανα μελέτης καιρικών συνθηκών για την καλύτερη δυνατή λήψη των αστρονομικών δεδομένων και φωτογραφιών.

Πηγή: goodnews.gr