Mega συνεταιρισμός ιδρύθηκε στη χώρα μας! Οι 8 από τις μεγαλύτερες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών ενοποιήθηκαν σε έναν υπερ-συνεταιρισμό, τον ΕΑΣ Θεσσαλίας.

«Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουν παγιωμένες αντιλήψεις στον αγροτικό χώρο, όπως το να κάθεται ο αγρότης κάτω από τον πλάτανο και να εισπράττει τις επιδοτήσεις»,

δήλωσε ο εμπνευστής της ιδέας και πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Ν. Πρίντζος.

Οι ενώσεις που συμμετέχουν στο νέο Μega συνεταιρισμό είναι:

οι 3 ενώσεις του νομού Λάρισας (Λάρισα, Φάρσαλα και Ελασσόνα),

οι 3 Ενώσεις της Μαγνησίας (Βόλος, Πήλιο και Αλμυρός),

η ΕΑΣ Καλαμπάκας και

η ΕΑΣ Καρδίτσας.

Η πρωτοβουλία αυτή εξυπηρετεί το στόχο της βιωσιμότητας του συνεταιριστικού κινήματος υπό τις νέες συνθήκες.

Η ενισχυμένη ΕΑΣ Θεσσαλίας:

1. θα περιλαμβάνει κλαδικούς τομείς ομοειδών προϊόντων. Για παράδειγμα θα υπάρχει Ομάδα Δημητριακών για την αποθήκευση και εμπορία των 250.000 τόνων σιτηρών, Ομάδα Βαμβακιού και αντίστοιχη για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

2. Στόχος είναι να διαπραγματεύεται καλύτερες τιμές παραγωγών και μειωμένο κόστος στην προμήθεια γεωργικών εφοδίων. «Αυτό θα ταράξει την αγορά των αγροτικών προϊόντων. Θα παρακάμψει μεσίτες και άλλους παράγοντες που λυμαίνονται την αγορά και θα δημιουργήσει ελπίδα στον αγρότη», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας – Αγιάς – Τίρναβου Σπύρος Τσικρίκας.

3. Θα υπάρχει κοινή εκπροσώπηση των 72 αγροτικών προιόντων που παράγει η Θεσσαλία, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

4. Ζητά τη βοήθεια της Πολιτείας, η οποία μπορεί να συνδράμει στη χρηματοδότηση κάποιων επιστημονικών μελετών, οι οποίες θα στηρίξουν τη συνεταιριστική ιδέα.

Εκκαθάριση

Με βάση το νέο νομοσχέδιο περί συνεταιρισμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η συντριπτική πλειονότητα των πρωτοβάθμιων Ενώσεων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και πρέπει να τεθούν υπό αναγκαστική εκκαθάριση, ενώ οι δευτεροβάθμιες θα μετατραπούν σε πρωτοβάθμιες ή ανώνυμες εταιρείες.

Σημειώνεται ότι εκτός του συνεταιρισμού παραμένει η ΕΑΣ Τρικάλων, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης Αχιλλέα Λιούτα «η Ένωση είναι ήδη ισχυρή και δεν έχει ανάγκη ενός νέου συνασπισμού».

Πηγή: goodnews.gr