Παγιδευμένη στην υπερ-φορολόγηση, τη γραφειοκρατία και το -εν πολλοίς κερδοσκοπικό- ενδιαφέρον των ξένων βρίσκεται η αγορά ακινήτων σε τουριστικές ή ακριτικές περιοχές,

όπου η υπερπροσφορά πολύ πιο φθηνών κατοικιών, σε σύγκριση ακόμα και με έξι μήνες πριν, τείνει να λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι μονοκατοικία στη Ρόδο,

που βρίσκεται στα αζήτητα, αν και έχει κατασκευαστεί το 2010, μόλις 100 μέτρα από τη θάλασσα και 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, και πωλείται για κάτι λιγότερο από 160.000 ευρώ.

«Οι ευκαιρίες έχουν σήμερα πολλαπλασιαστεί, λόγω της κρίσης, και, μετά την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για αγοραστές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ενδιαφέρον ξένων για απόκτηση κατοικίας έχει αυξηθεί, αλλά για την ώρα δεν συνοδεύεται από αύξηση πράξεων αγοραπωλησίας», αναφέρει ο Γιώργος Παπαλεξανδράτος, ιδιοκτήτης της Kos Real Estate.

«Τείνουν να αποτελέσουν κανόνα οι περιπτώσεις ξένων οι οποίοι είτε -εκμεταλλευόμενοι την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας- επιδιώκουν να αγοράσουν όσο-όσο είτε, λόγω της καφκικής γραφειοκρατίας, αναστέλλουν την απόφαση τους για αγορά ακινήτου. Από την άλλη, το εγχώριο αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει πενιχρό, με το μέτρο της απαλλαγής του πόθεν έσχες να απορροφάται από την επιβολή πολλαπλής και δυσβάστακτης φορολογίας στα ακίνητα», σημειώνει ο Νίκος Παρβέρης, επικεφαλής της Parveris & Associates.

Γραφειοκρατία για πάντα

Η ευφορία που δημιουργήθηκε στην κτηματαγορά λόγω της κατάργησης της αναχρονιστικής ρύθμισης που μετέτρεπε τις επενδύσεις σε ακίνητα παραμεθόριων περιοχών σε Γολγοθά έδωσε σχεδόν ευθύς εξαρχής τη θέση της στην κατήφεια.

Έτσι, παρότι ο χρόνος της εξέτασης των αιτήσεων από το Δημόσιο για απόκτηση ακινήτου από υπηκόους μ

η Ευρωπαϊκής Ένωσης συρρικνώθηκε στους 2 μήνες, από 16 μήνες που απαιτούνταν μέχρι πρότινος, ο γραφειοκρατικός δρόμος για την αγορά ακινήτου από μη Ευρωπαίους παραμένει μακρύς.

Όπως επισημαίνουν κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στη Χαλκιδική και τη Ρόδο, συμβόλαια που πραγματοποιήθηκαν προ εξαμήνου ή έτους κινδυνεύουν σήμερα να τιναχθούν στον αέρα: η αποκεντρωμένη διοίκηση σε κάθε περιφέρεια κωλυσιεργεί να δημιουργήσει τις αρμόδιες επιτροπές που εξετάζουν και εγκρίνουν τις αιτήσεις επενδυτών real estate τρίτων χωρών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση των τιμών σε σύγκριση με έξι μήνες ή έναν χρόνο πριν, οδηγεί στην ακύρωση δεκάδων προσυμφώνων για αγορά ακινήτου στις θεωρούμενες ως παραμεθόριες περιοχές. Αλλά και η έκδοση οικοδομικής άδειας σε εκτός σχεδίου παραμεθόριες περιοχές είναι ανήφορος, με τον ενδιαφερόμενο να καλείται να επιδείξει ιώβειο υπομονή.

«Σήμερα στα Δωδεκάνησα χρειάζονται τουλάχιστον δώδεκα μήνες για την έκδοση οικοδομικής άδειας και αυτό είναι μόλις το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου το κατά τόπους Δασαρχείο να παράσχει τις σχετικές εγκρίσεις», σημειώνει ο κ. Παρβέρης.

Και όλα αυτά σε μια στιγμή κατά την οποία η δυσπιστία των ξένων προς την Ελλάδα αλλά και η κερδοσκοπική διάθεση βρίσκονται στο «κόκκινο». Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις που αναφέρει στο «Κ» κτηματομεσίτης: Βρετανός υποψήφιος αγοραστής παραθαλάσσιας βίλας στην Κω, παρότι είχε προσυμφωνήσει με τον πωλητή της τιμή αγοράς 440 χιλιάδων ευρώ, κατόπιν «δεύτερων σκέψεων» απαίτησε το ζητούμενο τίμημα να μειωθεί στα 300.000 ευρώ, γεγονός που οδήγησε τη σχεδιαζόμενη αγοραπωλησία σε ναυάγιο.

Επίσης, Ισραηλινός επενδυτής ζητούσε «discount» 4 εκατομμυρίων ευρώ για ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων στα Δωδεκάνησα, η αξία της οποίας είχε εκτιμηθεί προς 5 εκατομμύρια ευρώ.

Παρ΄ όλα αυτά, τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ακινήτων καταφέρνουν να συντηρούν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την εγχώρια κτηματαγορά.

Στη Χαλκιδική, πριν από μερικούς μήνες, Ρώσοι αγόρασαν δύο υπερπολυτελείς μεζονέτες, ενώ η διπλωματική κόντρα Τουρκίας-Ισραήλ έχει φέρει στην Ελλάδα επενδυτές από το εύρωστο κράτος της Μέσης Ανατολής.

Κατά πληροφορίες του «Κ», αυτήν τη στιγμή εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με developers της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την απόκτηση οικιστικών συγκροτημάτων και τη μεταπώλησή τους σε συμπατριώτες τους που επιλέγουν την Ελλάδα ως τουριστικό θέρετρο.

Αλλά και Ρώσοι έχουν αποκτήσει εκτάσεις γης στη Σάνη, τη Σιθωνία και κοντά στην Ουρανούπολη, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν μακροπρόθεσμα τις επενδυτικές προοπτικές των συγκεκριμένων, υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, περιοχών.

Στο σφυρί δεκάδες ημιτελή ακίνητα

Τους τελευταίους μήνες εμφανίζονται στην αγορά ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις ακινήτων, ως επί το πλείστον εξοχικών, τα οποία πωλούνται «κοψοχρονιά», επειδή κατασκευαστικά είναι ημιτελή. Η ύφεση έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι αναστέλλουν τις οικοδομικές εργασίες και, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ρευστότητα, βάζουν πωλητήριο στο κτίσμα που «βρίσκεται στα μπετά». Τα παραδείγματα εν αφθονία. Μονοκατοικία 95 τ.μ., που βρίσκεται σε οικόπεδο 200 τετραγωνικών μέτρων στην Κρεμαστή Ρόδου, απέχει μισό χιλιόμετρο από την παραλία και εκκρεμούν εργασίες πέντε μηνών, διατίθεται προς 140 χιλιάδες ευρώ. Αλλά και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής πωλείται προς 120 χιλιάδες ευρώ μεζονέτα 90 τ.μ. που έχει ολοκληρωθεί κατά 80%.

 

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Πηγή: capital.gr