Οι όροι και οι προϋποθέσεις εξαγοράς του χρόνου σπουδών ως πλασματικό χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης

περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ειδικότερα τα πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ως άνω διάταξης, είναι όσα αποφοίτησαν από ανώτερες ή ανώτατες σχολές της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Ως χρόνος φοίτησης, θεωρείται το χρονικό διάστημα από την εγγραφή έως την ημερομηνία αποφοίτησης που αναγράφεται στο πτυχίο ή στη βεβαίωση της σχολής. Ο χρόνος που αναγνωρίζεται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επίσημα ακέραια χρόνια σπουδών της οικείας σχολής.

Αν η αποφοίτηση είναι στον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών της οικείας σχολής και η αναγραφόμενη ημερομηνία πτυχίου είναι προγενέστερη από τη λήξη του σπουδαστικού έτους ο αναγνωριζόμενος χρόνος θα είναι όσα και τα επίσημα ακέραια χρόνια σπουδών.

Επισημαίνεται ότι, από τα έτη ασφάλισης που αναγνωρίζονται με την εν λόγω ρύθμιση (δηλαδή 4 χρόνια για το 2011, 5 χρόνια για το 2012 και έως 7 από 1/1/2014 και μετά), αφαιρείται κάθε άλλος χρόνος, πραγματικός ή πλασματικός, που τυχόν έχει αναγνωρισθεί ή αναγνωρίζεται με βάση άλλες διατάξεις ή αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων ασφαλιστικών οργανισμών, εφόσον ο χρόνος αυτός δεν αφορούσε υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση και έχει αναγνωριστεί μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου.

Σκοπός της εν λόγω ρύθμισης είναι η θέσπιση ενιαίων κανόνων ως προς τους αναγνωριζόμενους χρόνους, το σύνολο του χρόνου που μπορεί να αναγνωριστεί, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αναγνωρίσεις, για το σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών.

Σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 10 του Ν.3863/2010, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 40 του Ν.3996/2011, το δικαίωμα για αναγνώριση πλασματικών χρόνων σε φορείς Κύριας Ασφάλισης ή το Δημόσιο, έχουν:

• Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που αυξάνονται με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.3863/2010 και ισχύουν από 1/1/2011 ή

• Όσοι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.3863/2010 με προϋποθέσεις που μεταβλήθηκαν, καίτοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα με τις προγενέστερες διατάξεις.

Ποσό εξαγοράς

Η αναγνώριση γίνεται με καταβολή εισφορών οι οποίες υπολογίζονται για κάθε μήνα με βάση το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, επί του ποσοστού είκοσι τοις εκατό ( 20%) για τον φορέα κύριας ασφάλισης.

Η καταβολή του ποσού της αναγνώρισης μπορεί να γίνει σε μηνιαίες δόσεις από τις οποίες, η πρώτη καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της αναγνωριστικής απόφασης, οι δε υπόλοιπες στο τέλος κάθε επόμενου μήνα.

Ο αριθμός των δόσεων είναι ισάριθμος με τους αναγνωριζόμενους μήνες.

Πηγή: real.gr