Εγγραφη παραγγελία στο Υπουργείο Οικονομικών έδωσε το μεσημέρι ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης με την οποία ζητεί να του σταλούν άμεσα όλα τα ονόματα

των υψηλών φοροφυγάδων προκειμένου να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες. Η κίνηση του γνωστού για την αμεσότητά του εισαγγελέα, έρχεται μια ημέρα πριν την κατάθεση

του τέως υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, ο οποίος φέρεται να είχε πει πως όταν έφυγε από το υπουργείο, τον περασμένο Ιούνιο, άφησε μια λίστα με 3.000 ονόματα μεγαλοοφειλετών, με χρέη που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ ο καθένας.

Ο κ. Κουσελάς ουσιαστικά έκανε διορθωτική δήλωση πριν την εισαγγελική κλήση για το πρωί της Παρασκευής, όμως ο κ. Πεπόνης προχώρησε στο προκείμενο ζητώντας από τους αρμοδίους του υπουργείου «τα ονόματα όλων των οφειλετών του δημοσίου τα χρέη των οποίων ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και είναι ληξιπρόθεσμα και απαιτητά».

Εισαγγελικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Πεπόνης ζητεί τη λίστα για να εφαρμόσει την εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή (και εποπτεύοντος του οικονομικού τμήματος της Ειασαγγελίας) ο οποίος έδωσε εντολή να κινείται η αυτόφωρη διαδικασία για τους «προκλητικά φοροδιαφεύγοντες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις ενστάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των φοροφυγάδων, εισαγγελικές πηγές εκτιμούν πώς ο κ. Πεπόνης δεν δεσμεύεται να παραλάβει ο ίδιος τις λίστες. Η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρει πώς «τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά σε δικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, εφόσον η καταβολή τους καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους».

 

Πηγή: capital.gr