«Για εκλογές ούτε συζήτηση», συμφώνησε ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Ανδρέα Λοβέρδο, Αννα Διαμαντοπούλου, Κώστα Σκανδαλίδη, Χάρη Καστανίδη και Γιάννη Ραγκούση,

που άνοιξαν χθες τον κύκλο των διαδοχικών συναντήσεων μαζί του με θέμα τις εξελίξεις και την πολιτική διαχείρισή τους. «Κλωτσίσαμε τις εκλογές» ήταν η χαρακτηριστική φράση ενός εξ΄αυτών,

ενώ, κατά τις πληροφορίες, όλοι χαρακτήρισαν «περιττή» μία σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, μετά την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπράξει κυβερνητικά ή να στηρίξει μία κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.

Τι απομένει; Επισήμως, το Μαξίμου περιορίζεται στο κλασσικό σχόλιο «προχωράμε μόνοι μας και επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο».

«Πάμε με όσους συμφωνούν σε εθνική προσπάθεια»

Κορυφαίος υπουργός ωστόσο έδωσε στο Capital.gr μία διαφορετική εκδοχή: «Η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης θα συγκροτηθεί και χωρίς τη ΝΔ, με όσες δυνάμεις από την κοινωνία συμφωνούν στην εθνική προσπάθεια»!

Στην ερώτηση εάν αυτό το «σχήμα» θα προκύψει μέσα από έναν νέο ανασχηματισμό, η απάντηση ήταν «όταν κάποιοι βγαίνουν από μία κυβέρνηση και κάποιοι μπαίνουν, μπορείς να το πεις και ανασχηματισμό»…

Πρόκειται για ένα από τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες, για την περίπτωση που δεν ευοδωθεί η νέα προσπάθεια για σύμπραξη του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει σε έναν «γενναίο» ανασχηματισμό εντάσσοντας στο νέο σχήμα παράγοντες εκτός ΠΑΣΟΚ -«από την κοινωνία και την αγορά» και «όχι από άλλους κομματικούς σχηματισμούς».

Δεν ψηφίζουν –λένε– τα εργασιακά

Όλα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί το πολυσυζητημένο «ατύχημα», δηλαδή η καταψήφιση νομοσχεδίου από κυβερνητικούς βουλευτές. Εν προκειμένω, του πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου, διατάξεις του οποίου (κυρίως τα εργασιακά και οι νέοι φόροι) δέχθηκαν νέα, σκληρή, κριτική στη χθεσινή σύσκεψη του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ.

Αυτή τη φορά όμως ήταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος που έδωσε τον τόνο σε τέτοια σύσκεψη, καθώς «προκάλεσε» τους βουλευτές… να ρίξουν την κυβέρνηση εάν εκτιμούν ότι είναι ανίκανη ή ότι δεν διαθέτει το ηθικό υπόβαθρο να προχωρήσει. Στην αντίθετη περίπτωση δε, τους συνέστησε… να μην εκτίθενται, υπονοοώντας ότι πολλοί απείλησαν με καταψήφιση στο πρόσφατο παρελθόν αλλά εν τέλει υπαναχώρησαν κι έμειναν εκτεθειμένοι στην κοινή γνώμη…

«Γίνονται τόσα, στην ψήφιση-εξπρές θα κολλήσουμε;»

Το τι θα πράξουν στην ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου παραμένει ακόμη άγνωστο, καθώς είναι πολλοί οι βουλευτές που δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων –με πρώτους την Λούκα Κατσέλη, την Αννα Νταλάρα, τον Δημήτρη Λιτζέρη και τον Νίκο Σαλαγιάννη.

Η διαδικασία συζήτησης-ψήφισης του πολυνομοσχεδίου πάντως θα είναι εξπρές, προκειμένου –όπως είπε ο κ. Βενιζέλος– να ολοκληρωθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

Η σχετική πρόταση «πέρασε» από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής καθώς η ΝΔ δεν έφερε εμπόδια.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η αντίδραση της προέδρου της επιτροπής Βάσως Παπανδρέου στην παρατήρηση του εκπροσώπου της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη για την διαδικασία εξπρές: «Εδώ γίνονται άλλα κι άλλα, σ΄αυτό θα μείνουμε;», σχολίασε δεικτικά…

Επανέρχονται αίφνης τα “Greek statistics”

Μέσα σ΄ όλα αυτά, προκαλεί ερωτήματα η κίνηση της κυβέρνησης να επαναφέρει, αίφνης, το θέμα της Εξεταστικής επιτροπής για τα «greek statistics». Κατά τις πληροφορίες, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος ξεκίνησε τη διαδικασία συλλογής υπογραφών από βουλευτές του κόμματος για να κατατεθεί και επισήμως το αίτημα στο προεδρείο της Βουλής.

Η κίνηση αυτή, πάντως, αιφνιδίασε βουλευτές, οι οποίοι την θεωρούν «άκαιρη» -«δεν μπορείς να ζητάς εθνική συνεννόηση και την ίδια στιγμή να στήνεις ‘σκαμνί’ για όσους διαχειρίστηκαν τα δημοσιονομικά την τελευταία δεκαετία», σχολιάζει βουλευτής που υπεραμύνεται της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και αρνήθηκε να συνυπογράψει το αίτημα.

Αντιθέτως, όσοι πιστεύουν ότι η ευκαιρία για εθνική συνεννόηση «χάθηκε», θεωρούν ότι «τα στατιστικά» θα αποτελέσουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για σκληρή κόντρα όχι μόνο με τη ΝΔ -αλλά και με το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που, όπως λένε, «θα αποτελέσει ισχυρό όπλο στα χέρια του κ. Παπανδρέου».

Πηγή: capital.gr