Πάμε EURO! Πόσο απλά να το πούμε; Τόσο απλά, όσο και τα 7 λεπτά που χρειάστηκε η Εθνική για να φτάσει στην ανατροπή, να επικρατήσει 2-1 της Γεωργίας και να «τσεκάρει» το εισιτήριο

Η διάθεση για… τον βαθμό της ισοπαλίας που μας αρκούσε στο ματς της Τιφλίδας, ήταν εμφανής στο πρώτο ημίχρονο, αλλά η χαρά των Γεωργιανών με το γκολ του Ταργκαμάτζε στο 19ο λεπτό,

έφτανε για να καταλάβουν ότι… μέχρι εκεί!  Η Εθνική ανέβασε την απόδοσή της, πίεσε, πείσμωσε και στο δεύτερο ημίχρονο αποφάσισε πως θα ήταν… καλύτερο να πάει στο Euro του 2012 με νίκη. Όχι απλά με ισοπαλία.

Και για να τα καταφέρει, χρειάστηκε μόλις 7 λεπτά. Στο 78’ ο Φωτάκης με «κεραυνό» ισοφάρισε και στο 85’ ο Χαριστέας με υποδειγματικό πλασέ έγραψε το τελικό 2-1 με το οποίο η «γαλανόλευκη» ανέμισε στην Τιφλίδα και έκλεισε ραντεβού με τους Έλληνες στα γήπεδα των Πολωνίας και Ουκρανίας.

Κακή η Εθνική, τυχερή που έπαιξε με παίκτη παραπάνω απ’ το 65’, αλλά… ποιος θα το θυμάται το καλοκαίρι στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας;

Πώς έπαιξε

Με τις απουσίες γνωστές (Α. Παπαδόπουλος, Ζαραδούκας, Σαμαράς, Τοροσίδης) και τις εκπλήξεις να έχουν αποκλειστεί από την προηγούμενη κιόλας μέρα (όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ενδεκάδα στη συνέντευξη Τύπου), ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε την Εθνική με το κλασικό και αγαπημένο του 4-3-3.

Κάτω από τα δοκάρια, λοιπόν, ήταν ο Τζόρβας και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Σπυρόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος και Βύντρα. Σε ρόλο «σκούπας» στα χαφ βρέθηκε ο Κατσουράνης, μπροστά του οι Τζιόλης-Καραγκούνης και στην τριάδα της επίθεσης οι Χαριστέας (αριστερά), Σαλπιγγίδης (δεξιά) και Γκέκας (κορυφή).

Το ματς:

Το μόνο που είχε να κάνει η Εθνική στη Γεωργία ήταν το αυτονόητο: Να πάει για τη νίκη απέναντι σ’ έναν αδύναμο αντίπαλο. Τελικά το μόνο που έκανε ήταν… τη ζωή της δύσκολη. Χάνοντας ένα εικοσάλεπτο μέχρι να «αποφασίσει» αν θα προστατέψει τον πόντο ή αν θα κόψει γρήγορα τον αέρα στους Γεωργιανούς, οι τελευταίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να τη γεμίσουν άγχος.

Αυτό που ξεκίνησε απ’ το αμέσως επόμενο λεπτό -αφότου ο Τζόρβας μετέτρεψε σε «έγκλημα» την αθώα (κι απ’ το σπίτι του) εκτέλεση φάουλ του Ταργκαμάτζε. Αυτό που είχε το δικό του μερίδιο, ώστε ο Κατσουράνης να σουτάρει πάνω στον Ρεβισβίλι και ο Γκέκας -αμέσως μετά- στην εναέρια ζωή της Τιφλίδας. Κι αυτό που συνόδευσε (και έκανε αποτυχημένη) κάθε προσπάθεια των διεθνών να έρθουν «στα ίσια τους», φέρνοντας… στα ίσια το σκορ μέχρι την ανάπαυλα.

Δυστυχώς για την Εθνική το… τρακ δεν ήταν το μόνο που συνεχιζόταν μετά την επιστροφή από τ’ αποδυτήρια. Συνεχιζόταν και το «τσακ» που φαινόταν να λείπει για να κάνει ο Τζόρβας το δεύτερο (και μοιραίο πια) λάθος. Την ώρα, λοιπόν, που οι Γεωργιανοί συνέχιζαν να φτάνουν πρώτοι στη μπάλα, οι Παπαδόπουλος-Σπυρόπουλος (ευτυχώς) έκαναν την… εξαίρεση στις ασταθείς αποκρούσεις του Έλληνα γκολκίπερ και πρόλαβαν τα χειρότερα.

Έκαναν ακόμα πιο ζωηρή, δε, τη σκέψη που (κακά τα ψέματα) όλοι μας κάναμε πώς «όλα γίνονται πάλι για να το γυρίσουμε»! Ε, η ίδια σκέψη πέρασε κι απ’ το μυαλό του Σάντος. Ο Πορτογάλος εμπιστεύτηκε την αλλαγή που τον δικαίωσε με την Κροατία (Τζιόλης-Φωτάκης), ο Κετσπάγια… δεν είχε άλλη να κάνει μετά τον τραυματισμό του Ταργκαμάτζε και το κεφάλι του Αμισουλασβίλι (στο σουτ του Φωτάκη) απλά επιβεβαίωσε πως ο… Θεός είχε πάρει το γαλανόλευκο κασκόλ! Εκείνο που ανέμισε οριστικά λίγο μετά (για να πανηγυρίσει την πρόκριση), όταν ο Άγγελος Χαριστέας -τιμής ένεκεν θα ‘λεγε κανείς- ανέλαβε να στείλει οριστικά στους ουρανούς (ή σε Ουκρανία-Πολωνία για τους πιο ρεαλιστές) την Εθνική!

ΓΕΩΡΓΙΑ (Τιμούρ Κετσπάγια): Ρεβισβίλι, Κάσια, Αμισουλασβίλι, Καλάτζε, Γκριγκαλασβίλι (50′ Ιασβίλι), Κανκάβα (42′ λ.τ. Λομπιανίτζε), Χιζανισβίλι, Ταργκαμάτζε, Μαρτσβαλάτζε, Μιχελίτζε (65′ Γκουρούλι), Κομπιασβίλι

Στον πάγκο: Κβασβάτζε, Χουμπούτια, Γκριγκαλάβα, Ντβαλισβίλι

 

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Τζόρβας, Σπυρόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Βύντρα, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Τζιόλης (56′ Φωτάκης), Χαριστέας, Σαλπιγγίδης (68′ Αθανασιάδης), Γκέκας

Στον πάγκο: Χιώτης, Κονέ, Μάκος, Πέτσος, Μαλεζάς, Σκόνδρας

 

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)

ΒΟΗΘΟΙ: Ντι Λιμπερατόρε, Ντι Φιόρε (Ιταλία)

ΓΗΠΕΔΟ: «Μικέιλ Μέσκι»