«Δεν είναι στις επιδιώξεις μας να αφήσουμε την Ελλάδα αβοήθητη. Αν θέλαμε να το κάνουμε αυτό, θα μπορούσαμε να βρούμε πολλούς λόγους που να επιβάλλουν τη διακοπή της χρηματοδότησης μέχρι σήμερα.

Αυτό δε σημαίνει ότι η ανοχή απέναντι στην Ελλάδα είναι ανεξάντλητη». Με αυτά τα λόγια ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

περιέγραψε- υπό το καθεστώς της ανωνυμίας- το ελληνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον, Θάνο Δημάδη.

Το στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι «το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα βρίσκεται ίσως στην χειρότερη καμπή του» αφού όπως τονίζει «οι ελληνικές αρχές επιδεικνύουν συστηματικά είτε αδυναμία είτε απροθυμία εφαρμογής των λύσεων που δεσμεύεται κάθε φορά να εφαρμόσει. Πρέπει να καταλάβουν ότι αν αποτύχει το πρόγραμμα, θα αποτύχει η Ελλάδα». Το στέλεχος του ΔΝΤ στη συνομιλία που είχε τηλεφωνικά με τον Θάνο Δημάδη είπε ότι «το διακύβευμα αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα δεν είναι να πάρει μόνο την 6η δόση αλλά να πείσει ότι είναι πρόθυμη μακροπρόθεσμα να σεβαστεί τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δε θα σήμαινε τίποτα να δοθεί η 6η δόση και μετά από δύο- τρεις μήνες να βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο με τα ίδια προβλήματα μπροστά μας».

Μάλιστα το υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Ταμείου δεν δίστασε να κάνει ακόμα και ειδική αναφορά στην κατάσταση πολιτικής πόλωσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στη χώρα μας τονίζοντας με έμφαση ότι «η Ελλάδα εκτός από όλα τα άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση του κράτους, πρέπει να ξεπεράσει και τις δυσκολίες που ανακύπτουν από την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου σας. Πολλές από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις απαιτούν μία ευρύτερη πολιτική στήριξη εντός της χώρας, η οποία δεν υπάρχει. Αυτό κάνει σίγουρα την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη» λέει χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του Θάνου Δημάδη ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, η ανώτατη πηγή του Ταμείου αναφέρθηκε «στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων- που όπως λέει έχει προχωρήσει ελάχιστα-, τις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και τον γενικότερο περιορισμό του δημόσιου τομέα, την περιστολή της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα της οικονομίας με όρους μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας. Φυσικά είναι πράγματα που δε μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, όμως μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο περιμέναμε να δούμε μεγαλύτερη ταχύτητα και πιο γενναία βήματα από πλευράς των ελληνικών αρχών. Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά» τονίζει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει ότι «η πιθανή αναθεώρηση των όρων του τρέχοντος προγράμματος θα λάβει υπ’ όψη της όλα αυτά τα δεδομένα». Ερωτηθείς για τις απολύσεις στο δημόσιο, είπε ότι «το πώς θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουμε αφήσει την κυβέρνηση να το αποφασίσει. Και εδώ όμως οι καθυστερήσεις είναι αρκετές» σημειώνει.

Στην ερώτηση, τέλος, για το κούρεμα του ελληνικού χρέους τόνισε ότι «η έκθεση της τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα κρίνει πολλά. Σε κάθε περίπτωση η τελικές αποφάσεις ανήκουν στους Ευρωπαίους για αυτό το θέμα».

Πηγή: skai.gr