Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο κατέληξαν σε συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia,

σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Βέλγου υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιβ Λετέρμ.

Η προτεινόμενη λύση πρόκειται να τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο που συνέρχεται στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Κυριακής, ενώ επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι τη Δευτέρα.

«Οι κυβερνήσεις έδειξαν για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη τους με την εξεύρεση μιας λύσης που θα διασφαλίσει το μέλλον της Dexia», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Βελγίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Associated Press, δεν αποκλείεται η διάσπαση του τραπεζικού κολοσσού και η πώληση μερικών από τα τμήματά του. Το γαλλικό κομμάτι πρόκειται να συγχωνευτεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών (Caisse des dépôts) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Banque Postale).

Αντίθετα, στο Βέλγιο το εκεί τμήμα της Dexia που δραστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική θα κρατικοποιηθεί. Το ενεργητικό του θα περάσει σε μία bad bank αν και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες μένουν να καθοριστούν.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς είχε δηλώσει νωρίτερα πως το βελγικό κράτος δεν αποκλείει την εξαγορά του συνόλου της Dexia Banque Belgique, της βελγικής οντότητας της γαλλο-βελγικής αυτής τράπεζας, που πρόκειται να κατακερματιστεί.

Άλλα υγιή τμήματα του ομίλου, όπως η τουρκική Denizbank, θα πωληθούν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, η έκθεσή της Dexia σε ελληνικά κρατικά ομόλογα φθάνει τα 3,8 δισ. ευρώ, με το συνολικό πιστωτικό κίνδυνο από την έκθεση της τράπεζας στην Ελλάδα να ανέρχεται στα 4,8 δισ. ευρώ -ο υψηλότερος μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων εξαιρουμένων των ελληνικών.

Πηγή: skai.gr