Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, μετά από μεθοδική αστυνομική έρευνα, η ληστεία που έγινε την 2-10-2011 σε υποκατάστημα της « Alpha Bank »

στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Συνελήφθησαν πέντε (5) άτομα, τα οποία σχεδίασαν, οργάνωσαν και συμμετείχαν στη διάπραξη της ληστείας.

Πρόκειται για τέσσερις (4) Ελληνες, ηλικίας 23, 43, 30 και 23 ετών (γυναίκα), και έναν 30χρονο αλλοδαπό υπήκοο Αλβανίας.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και προανάκρισης, που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, διευκρινίστηκε επακριβώς, για καθένα από τους συλληφθέντες, η ειδικότερη συμμετοχή, ο ρόλος και η εμπλοκή τους, σε όλες τις φάσεις του σχεδιασμού, των προπαρασκευαστικών ενεργειών, της οργάνωσης και της διάπραξης της ληστείας.

Ο 23χρονος συλληφθείς, υπάλληλος του συγκεκριμένου υποκαταστήματος, έχοντας σχεδιάσει τη ληστεία από τις αρχές του καλοκαιριού, ζήτησε τη βοήθεια του 30χρονου , ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τον 30χρονο Αλβανό.

Για την οργάνωση και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες της ληστείας, υπήρξαν αλλεπάλληλες μεταξύ τους συναντήσεις, όπου ο 23χρονος τους ενημέρωσε επακριβώς για τον τρόπο λειτουργίας, τους εσωτερικούς χώρους και τα μέτρα ασφαλείας του υποκαταστήματος, ενώ υπέδειξε ως κατάλληλη ημέρα για τη διάπραξη της ληστείας την Κυριακή και ώρες απογευματινές.

Την 16-9-2011, καθ’ υπόδειξη του 23χρονου συλληφθέντα υπάλληλου ο οποίος γνώριζε εσωτερική αλληλογραφία της τράπεζας για επικείμενες τεχνικές εργασίες, ο 30χρονος Αλβανός, προσποιούμενος υπάλληλο της Διεύθυνσης Περιουσίας της Τράπεζας, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον υπεύθυνο του υποκαταστήματος, για μετάβαση δύο (2) τεχνικών την 18-9-2011, ημέρα Κυριακή.

Εκτιμώντας ο 30χρονος αλλοδαπός ότι την 18-9-2011 δεν διασφαλιζόταν η διαφυγή του από τον χώρο, επικοινώνησε εκ νέου – σε συνεννόηση με τον 23χρονο και τον 30χρονο ημεδαπό – την 30-9-2011 με το υποκατάστημα, ανανεώνοντας την μετάβαση των τεχνικών για την Κυριακή 2-10-2011. Επιπλέον ενημέρωσε το υποκατάστημα για τα στοιχεία ταυτότητας των δύο «τεχνικών» και ότι θα έφεραν φόρμες εργασίας και ταυτότητες της τεχνικής εταιρείας.

Την 2-10-2011 ο 30χρονος Αλβανός μετέβη μόνος του στο αεροδρόμιο με ταξί και προσποιούμενος, σύμφωνα με το σχεδιασμό, τον υπάλληλο τεχνικής εταιρείας, ζήτησε από τον 23χρονο υπάλληλο να του επιτρέψει την είσοδο στο υποκατάστημα.

Μετά την είσοδο του στο υποκατάστημα, ο 30χρονος Αλβανός προσποιείτο ότι ενεργούσε μετρήσεις του χώρου, ενώ μετά από 10 λεπτά περίπου, ο 23χρονος υπάλληλος άνοιξε την πόρτα του δωματίου, όπου γινόταν η καταμέτρηση χρημάτων στα χρηματοκιβώτια, προφασιζόμενος ότι ζητά διευκρινήσεις από τους συναδέλφους του.

Στη συνέχεια ο 30χρονος Αλβανός, ώθησε βίαια τον 23χρονο υπάλληλο εντός του δωματίου, όπως είχαν σχεδιάσει, και με την απειλή περιστρόφου ακινητοποίησε τους υπαλλήλους, κάλυψε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με ένα μαντήλι και φόρεσε χειρουργικά γάντια.

Αφού ανάγκασε του υπαλλήλους να του παραδώσουν τα χρήματα που υπήρχαν στα χρηματοκιβώτια, ζήτησε από τον 23χρονο υπάλληλο να τοποθετήσει τα χρήματα σε σάκο και σε εργαλειοθήκη που έφερε μαζί του και να δέσει τις άλλες δύο υπαλλήλους.

Έχοντας αφαιρέσει συνολικά (1.481.374) ευρώ, εξήλθε του υποκαταστήματος και επιβιβάστηκε σε ταξί, που τον μετέφερε στην περιοχή των Εξαρχείων, πλησίον της οικίας του.

Τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, ο 30χρονος  μετέβη στην περιοχή των Εξαρχείων και παρέλαβε από τον 30χρονο Αλβανό το χρηματικό ποσό των (450.000) ευρώ, το οποίο ήταν η συμφωνηθείσα αμοιβή για τον 23χρονο συλληφθέντα υπάλληλο. Μεγάλο μέρος του ποσού απέκρυψαν σε υπόγειο πάρκινγκ στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

Τα βράδυ της Τρίτης (4-10-2011), ο 30χρονος Αλβανός μετέφερε για φύλαξη το υπόλοιπο αφαιρεθέν ποσό στην οικία του 43χρονου , στην περιοχή των Εξαρχείων, ο οποίος γνώριζε για την ληστεία και είχε εκτυπώσει την κάρτα που χρησιμοποίησε για την είσοδο του στο υποκατάστημα ο 30χρονος Αλβανός.

Η 23χρονη συλληφθείσα ημεδαπή διέμενε στην ίδια οικία με τον 30χρονο Αλβανό, γνώριζε για την ληστεία και βαρύνεται με τις κατηγορίες της παρασιώπησης εγκλήματος και υπόθαλψης εγκληματία.

Χθες  το απόγευμα και ύστερα από συντονισμένες ενέργειες, εντοπίστηκε αρχικά ο 30χρονος Αλβανός στα διόδια του Ισθμού της Κορίνθου, ενώ οι υπόλοιποι στην περιοχή των Εξαρχείων.

Προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, όπου, μετά την ολοκλήρωση των αστυνομικών ερευνών και προανακριτικών ενεργειών, συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για την κατά περίπτωση συμμετοχή τους στην υπόθεση της ληστείας.

Ο 30χρονος Αλβανός αναγνωρίστηκε από τους υπαλλήλους του υποκαταστήματος της τράπεζας, ως ο δράστης της ληστείας.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία και σε επαγγελματικό χώρο που διατηρεί ο 30χρονος Αλβανός, στην περιοχή των Εξαρχείων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Το χρηματικό ποσό των (7.795) ευρώ.
  • Ένα πιστόλι των 7,65 mm
  • ( 100 ) φυσίγγια των 9 mm .
  • Τρεις (3) αντιασφυξιογόνες μάσκες.
  • Μία συσκευή πλαστικοποίησης.
  • Τέσσερα (4) στιλέτα και ένα ρόπαλο.
  • Μία εργαλειοθήκη, μία κουκούλα full – face , ένα σκούφο και ένα κράνος.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 43χρονου ημεδαπού, στην περιοχή των Εξαρχείων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 739.530 ευρώ.
  • 31.066 δολάρια Η.Π.Α.
  • 1.770 δολάρια Καναδά
  • 200 Ελβετικά φράγκα
  • 280 δολάρια Αυστραλίας
  • 10.000 γιεν Ιαπωνίας
  • 8.990 λίρες Αγγλίας
  • Ένα πιστόλι των 0,22 mm με γεμιστήρα.
  • 622 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.
  • Δύο (2) γεμιστήρες πιστολιών.
  • Ένας ηλεκτρικός εκκενωτής ρεύματος.
  • Ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Επίσης ο 30χρονος ημεδαπός οδήγησε τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στο πάρκινγκ στο Παλαιό Φάληρο και τους παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 293.880 ευρώ.

Συνολικά βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό του (1.041.205) ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθεία δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.