Αλαλούμ στην αγορά έχει προκαλέσει η διάταξη που προβλέπει την εφαρμογή αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη διατροφής που σερβίρονται για άμεση κατανάλωση από εστιατόρια,

κυλικεία, μπαρ, τυροπιτάδικα, ψητοπωλεία και άλλα καταστήματα. Το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινιστική εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία οι τυρόπιτες

και τα λοιπά σφολιατοειδή που διατίθενται ψημένα στους καταναλωτές θα φορολογούνται με 23%, αλλά εάν έχουν γλυκαντικές ύλες και μοιάζουν με γλυκά και ταυτόχρονα καταναλώνονται εκτός των καταστημάτων, τότε θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%!.

Έτσι, για παράδειγμα μία μπουγάτσα με τυρί που καταναλώνεται εκτός μπουγατσάδικου θα χρεώνεται με ΦΠΑ 23%, ενώ μία μπουγάτσα με κρέμα, επειδή είναι γλυκιά, θα χρεώνεται με ΦΠΑ 13%!

Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τα μη αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα, όπως οι χυμοί, ο καφές, τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα νερά πρέπει να χρεώνονται με ΦΠΑ 23%, εκτός εάν προσφέρονται από μίνι μπαρ ξενοδοχείων ή προσφέρονται συσκευασμένα και μη έτοιμα προς κατανάλωση.

Εάν όμως περιλαμβάνονται σε γεύμα που παρέχεται από υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου ξενοδοχείου, τότε θα χρεώνονται με 23%!

Πηγή: skai.gr/Ελεύθερος Τύπος