Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που αντιδρούν στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη συμμετέχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών με αποτέλεσμα

να μην κυκλοφορήσουν τα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού. Στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία με στάσεις εργασίας εκτός από τους εργαζομένους του μετρό.

Αναλυτικότερα τα τρόλεϊ θα κινηθούν κανονικά από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ο ηλεκτρικός από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, σχεδόν κανονικά θα λειτουργήσει το καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μίας ώρας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 6 το πρωί, ενώ το μετρό θα κινηθεί κανονικά σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

Ο τερματικός σταθμός του μετρό θα είναι στη Δουκίσσης Πλακεντίας, καθώς λόγω της απεργίας των εργαζομένων στον ΟΣΕ δεν διασφαλίζεται το τμήμα της γραμμής από τη Δουκίσσης Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές στις αστικές συγκοινωνίες, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνο σε στάσεις εργασίας προκειμένου να διευκολύνουν τους εργαχζόμενους που θέλουν να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με πορεία προς τη Βουλή.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίας Υγείας Πρόνοιας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στην απεργία.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αντιδρούν στην εργασιακή εφεδρεία και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Η ΠΟΕΔΗΝ θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της με τετράωρη στάση εργασίας στις 13 Οκτωβρίου από τις 11:00 έως τις 15:00 και με 24ωρη απεργία στις 19 Οκτωβρίου.

Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ στις 5 και 19 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην εκπαίδευση «με τα χιλιάδες κενά, τις ελλείψεις βιβλίων, τις σχολικές επιτροπές χωρίς χρήματα για τις λειτουργικές τους δαπάνες».

Κλειστά θα παραμείνουν και τα ΤΕΙ , καθώς οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό στα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Με απόφαση τους θα συμμετέχουν πανελλαδικά και οι δικηγόροι μετά από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Με προβλήματα θα γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, καθώς και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Λιμενεργατών θα απεργήσουν, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και την εργασιακή εφεδρεία.

Η απεργία της Τετάρτης φαίνεται πως θα κρατήσει κλειστά αύριο τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων φύλαξης αρχαιοτήτων κάλεσε σήμερα τους φύλακες να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Αλλαγές και ματαιώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις πτήσεις λόγω της απεργίας.

Πηγή: real.gr