Την κατάργηση της ισχύουσας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και την υπογραφή νέας με μειωμένους κατώτατους μισθούς ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας,

Γιώργο Κουτρουμάνη οι εκπρόσωποι της τρόικας σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν εχθές αργά το βράδυ και σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,

οι δανειστές ζήτησαν από τον υπουργό να υπάρξει διαβούλευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ στην πολύ πιθανή περίπτωση να μην υπάρξει συμφωνία, πρότειναν το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στη μονομερή θεσμοθέτηση της μείωσης των κατώτατων μισθών.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός αφού προσπάθησε να μεταπείσει τους δανειστές αρκέστηκε να δηλώσει πώς θα μεταφέρει το αίτημα τους στο υπουργικό συμβούλιο και στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα οι δανειστές ζήτησαν την κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων για τρία χρόνια. Το υπουργείο Εργασίας αντιπρότεινε τη διατήρηση της επέκτασης χωρίς όμως αυξήσεις στους μισθούς (ώστε να μην υπάρξει πληθώρα ατομικών συμβάσεων).

Για το θέμα των ειδικών επιχειρησιακών το υπουργείο επανέλαβε τη πρόθεση του να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να υπογράφονται και σε μικρές επιχειρήσεις με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων των εργαζόμενων.

 

 

Πηγή: capital.gr