Συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές η Άγκυρα για τις γεωτρήσεις της Λευκωσίας με στόχο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 12, που ξεκίνησαν χθες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης εκτίμησε ότι σε περίπου 2,5 μήνες θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση λήψης δειγμάτων για φυσικό αέριο,

ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες προκειμένου να δοθεί σαφή εικόνα για το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος.

«Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και προσγειωμένοι μακριά από ακρότητες, εξάρσεις και αδικαιολόγητη ανησυχία και τα ΜΜΕ έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο Χρίστος Χριστοφίδης.

Η Λευκωσία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επενδύει στις πρωτοβουλίες στον διεθνή χώρο για τη δημιουργία μίας «ασπίδας» διεθνούς στήριξης στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν για την πατρίδα και τον λαό της Κύπρου επιβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα πολιτικών δυνάμεων και λαού.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας που ανεβάζει διαρκώς τους τόνους στο θέμα. Χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς προειδοποίησε ότι και η Τουρκία θα ξεκινήσει τις δικές της έρευνες ως απάντηση στις γεωτρήσεις της Κύπρου.

«Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες μέσω κάποιων συμμαχιών, τότε και η Τουρκία οπωσδήποτε θα δώσει την απάντηση. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός μας, η απάντηση μπορεί να δοθεί και εντός της εβδομάδας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος και συνέχισε: «Φυσικά οι εργασίες αυτές θα υποστηριχθούν από την πολεμική μας αεροπορία και το ναυτικό. Δεν πρόκειται για μπλόφα. Πρόκειται για δικαιώματα και δυνατότητες της Τουρκίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει και η Τουρκία και όλος ο κόσμος».

«Η Τουρκία έχει ήδη κινητοποιηθεί»

Με νέες δηλώσεις του επανήλθε χθες στο θέμα των ερευνών ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ. «Θα κάνουμε σεισμικές έρευνες εντός των ορίων της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα. Μπορώ να σας πω ότι θα γίνουν εντός των δικών μας εκτάσεων, στα ανοικτά της Αττάλειας» είπε λίγο πριν αναχωρήσει για τη Γερμανία ο Τούρκος υπουργός.

Σε ερώτηση για τα όρια της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ο Τανέρ Γιλντίζ πέταξε το «μπαλάκι» στο υπουργείο Εξωτερικών. «Αυτό το γνωρίζει το υπουργείο των Εξωτερικών μας. Τα όρια της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου και Τουρκίας θα τα δώσει το υπουργείο των Εξωτερικών».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πολιτικές ενέργειες» τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ερώτηση πότε σκοπεύει να κινηθεί η Τουρκία για το γεγονός απάντησε: «Η Τουρκία έχει ήδη κινητοποιηθεί».

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Σαμπάχ» – «Αξίζει το ρίσκο του πολέμου»

Σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» αποκαλύπτει ότι η Ουάσινγκτον ρώτησε την Τουρκία αν προτίθεται να επέμβει στις έρευνες της Λευκωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και έλαβε αρνητική απάντηση.

Πιο συγκεκριμένα, η «Σαμπάχ» αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ ρώτησαν τη Διεύθυνση Θαλάσσιων Ζητημάτων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αν η Τουρκία προτίθεται να επέμβει, αλλά δεν αρκέστηκαν στην απάντηση “όχι” που έλαβαν και απηύθυναν το ίδιο ερώτημα και σε άλλες διευθύνσεις του τουρκικού κράτους».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα υπό το συντονισμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «διαπιστώθηκε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στις περιοχές, όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία, ξεπερνούν τα 15 τρισ. κυβικά μέτρα, πράγμα που χρηματικά μεταφράζεται στο ποσό των 7 τρισ. δολαρίων».

Το θέμα θα συζητηθεί, σύμφωνα με την «Σαμπάχ», στην τακτική συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τον προσεχή Οκτώβριο.

Πάντως, ανησυχία προκαλεί στη γείτονα χώρα, όπως αναφέρει η «Σαμπάχ», η έλλειψη επαρκών μελετών στο θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ήταν κάτι που διατυπώθηκε ως αυτοκριτική στην κορυφή του κράτους. Η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης έγινε εκ μέρους του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, το οποίο κάλεσε το 2010 ακαδημαϊκούς στο επιτελείο, για να απευθύνει το ερώτημα αν τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο αξίζουν να ληφθεί υπόψη το ρίσκο πολέμου». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ακαδημαϊκοί απάντησαν «ναι» και το γενικό επιτελείο ξεκίνησε να συντάσσει λεπτομερείς εκθέσεις.

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», τα επίσημα σημειώματα της Άγκυρας σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρουν ότι: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Ελλάδα. Ακολουθεί μία πολιτική που θα φυλακίσει στον κόλπο της Αττάλειας την Τουρκία, η οποία διαθέτει τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρχικά, το 2003 υπέγραψε με την Αίγυπτο, το 2007 με το Λίβανο και αμέσως μετά το επεισόδιο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά το 2010 με το Ισραήλ, συμφωνίες οριοθέτησης. Το 2004, είχε οριοθετήσει μονομερώς την δήθεν ΑΟΖ της, με τρόπο που συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

«Έτσι όπως έχει υπολογιστεί από την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή πλευρά, η ΑΟΖ που αντιστοιχεί στην Τουρκία έχει έκταση μόνο 41.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ οι εκτάσεις 71.000 και 33.000 τετραγωνικών που υπολείπονται από τη συνολική έκταση των 145.000 τετραγωνικών μοιράστηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Εάν η Τουρκία δεν ελέγχει την υφαλοκρηπίδα αυτή έκτασης 145.000 τετραγωνικών, αυτό σημαίνει ότι δεν ελέγχει το ένα τρίτο των θαλασσών της και του πλούτου που υπάρχει σε αυτές» υπογραμμίζει το ίδιο επίσημο σημείωμα της Τουρκίας.

«Σε περίπτωση που δεν εμποδιστούν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 της δήθεν ΑΟΖ της Ελληνοκυπριακής πλευράς που έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου, τότε πολύ σύντομα, προς τα τέλη του 2011, η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να καταβάλλει διεθνή προσπάθεια με σκοπό να αποκτήσει το δικαίωμα γεώτρησης και στα υπόλοιπα οικόπεδα. Συνεπώς, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οδεύουμε ολοταχώς προς ένα σημείο καμπής, όπου θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας», καταλήγει το ίδιο σημείωμα.

Πηγή: real.gr