«Πλοκάμι» της γεωργιανής μαφίας, το οποίο δρούσε τους τελευταίες 19 μήνες στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Κιλκίς,

εκβιάζοντας επιχειρηματίες και ιδιώτες κατά περίπτωση είτε με τη μορφή παροχής «προστασίας» είτε χορηγώντας δάνεια με τοκογλυφικούς τόκους, εξάρθρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Στα «δίχτυα» του πολυμελούς κυκλώματος εκτιμάται ότι έπεσαν περισσότεροι από 50 ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων, καφέ, ακόμη και περιπτέρων, καθώς επίσης τουλάχιστον 20 ιδιώτες.

Στη διάρκεια γιγαντιαίας επιχείρησης που έλαβε χώρα κατά το χθεσινό 24ωρο σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, και Χαλκιδική, και στην οποία πήραν μέρος άνδρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, των ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής, συνελήφθησαν συνολικά 28 άτομα που είτε είχαν ενεργή συμμετοχή στην οργάνωση είτε αποτελούσαν περιφερειακά της μέλη, στην πλειονότητά τους ομογενείς από τη Γεωργία.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και πέντε άτομα που φέρονται ως ηγετικά στελέχη του κυκλώματος. Εξάλλου, οι διωκτικές αρχές ερευνούν τη συμμετοχή δεκάδων άλλων ατόμων στο κύκλωμα, μερικοί εκ των οποίων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και αναζητούνται. Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση αφορά συνολικά 73 άτομα.

Όπως είπε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, η συμμορία είχε «δίαυλο επικοινωνίας» με εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται διεθνώς και έχει ως έδρα της τη Γεωργία.

Αυτό προκύπτει κι από την τακτική επικοινωνία που είχαν τα εδώ ηγετικά στελέχη της οργάνωσης με τους αρχηγούς τους στη Γεωργία. «Μεγάλα χρηματικά ποσά από την παράνομη δραστηριότητά τους, τα στέλνανε στους αρχηγούς τους στη Γεωργία», παρατήρησε. Πάντως, από την έως τώρα αστυνομική προανάκριση δεν προέκυψε η συμμετοχή του κυκλώματος σε εκτελέσεις.

«Διήγαν πολυτελή βίο»

Σύμφωνα με τον κ. Παζαρλή, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν είχαν καμία επαγγελματική δραστηριότητα και διήγαν πολυτελή βίο από τα χρήματα που αποσπούσαν εκβιαστικά ή τοκογλυφικά από τα θύματά τους. Είναι ενδεικτικό ότι τα προερχόμενα από εκβιάσεις, «προστασία» μαγαζιών και τοκογλυφίες χρηματικά ποσά, από το Μάρτιο του 2011 και μετά, ξεπερνούν κατά πολύ τις 560.000 ευρώ και νομιμοποιούνταν παρανόμως με αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Ο κ. Παζαρλής εκτίμησε ότι το ποσό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο κι αυτό ενδεχομένως να προκύψει από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα.

Στα «δίχτυα» της οργάνωσης έπεσαν ακόμη και ιδιοκτήτες περιπτέρου, στους οποίους τα μέλη της πουλούσαν προστασία. «Εισέπρατταν εβδομαδιαία από περιπτερούχο το ποσό των 300 ευρώ», είπε ο κ. Παζαρλής, τονίζοντας ότι προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα από τα θύματά τους χρησιμοποιούσαν απειλές και εκβιασμούς. Σε ό,τι αφορά την τοκογλυφία, είναι ενδεικτικό ότι για τους τελευταίους μήνες, ο τοκογλυφικός δανεισμός ξεπερνούσε τα 239.000 ευρώ.

Εισέπραττε επίδομα πρόνοιας

Σύμφωνα με τον κ. Παζαρλή, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο πατέρας ενός εκ των μελών της οργάνωσης. Συνελήφθη κι αυτός για κατοχή όπλου, ενώ όπως προέκυψε από την έρευνα, ο εν λόγω συλληφθείς «εισέπραττε επίδομα πρόνοιας ύψους 841 ευρώ το δίμηνο ως άπορος».

Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν διαφόρων τύπου όπλα (πιστόλια, περίστροφο, καραμπίνα κ.ά.), αλεξίσφαιρα γιλέκα και ποσότητες ναρκωτικών. Ακόμη, κατασχέθηκαν 276.015 ευρώ, 2.440 ευρώ σε συναλλαγματικές επιταγές, 5.495 δολάρια ΗΠΑ, 63.400 ρούβλια, καθώς επίσης τέσσερις βεβαιώσεις κέρδους δελτίων ΟΠΑΠ, ύψους 193.950 ευρώ, καθώς και πλήθος κερδισμένων δελτίων διαφόρων ποσών. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Πηγή: real.gr