Η Κύπρος θα αρχίσει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, παρά τις απειλές της Τουρκίας, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Όπως είπε, η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και πολύ περισσότερο να απειλεί και να προκαλεί ένταση.

Επίσης, διακήρυξε την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να εργάζεται για την άσκηση αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της, όπως είναι η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, πάντοτε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την Άγκυρα να αντιληφθεί επιτέλους ποιο είναι πραγματικά το συμφέρον της και να εργασθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, παρά να προκαλεί ένταση και «να λειτουργεί ως ταραξίας στην περιοχή».

Η Τουρκία, είπε, δεν μπορεί να εκβιάζει και να θέλει να κρατά όμηρο ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε ότι η Άγκυρα με την συμπεριφορά της, παραβιάζει κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι΄ αυτό παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε παράνομη τυχόν υπογραφή συμφωνιών της Τουρκίας με το ψευδοκράτος για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και έστειλε το μήνυμα για κοινά οφέλη σε μια ενωμένη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας θα συγκυβερνούν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της και οι δύο κοινότητες θα δρέπουν τους καρπούς που προκύπτουν. Αυτό, είπε, είναι θέμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις.

Κάλεσε, ακόμα, την Τουρκία να αντιληφθεί ότι μέσα από τη λύση ωφελείται και η ίδια, με αποκατάσταση των σχέσεών της με την Κύπρο, σύναψη συμφωνιών, αλλά και με τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, μη εξαιρουμένου του τομέα της ενέργειας.

Εάν η Κύπρος προχωρήσει στις έρευνες, η Τουρκία θα προχωρήσει σε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας από κοινού με τα κατεχόμενα, διαμηνύει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η πρώτη γεώτρηση αναμένεται να γίνει στο οικόπεδο 12, που έχει «βαπτιστεί» με το όνομα «Αφροδίτη».

Πρόκειται για εγχείρημα ιστορικής σημασίας όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Το κοίτασμα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ είναι συνεταιρικό με το Ισραήλ, διότι επεκτείνεται και στις δύο πλευρές της γραμμής, που χωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των δύο χωρών.

Η πλατφόρμα- γεωτρύπανο «Όμηρος» έφθασε στο κυπριακό οικόπεδο, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης. Η ακινητοποίηση της πλατφόρμας έγινε με την πόντιση οκτώ τεράστιων αλυσίδων, μήκους περίπου 1650 μέτρων, με μεγάλα βαρίδια στις άκρες. Οι άγκυρες αυτές σχηματίζουν ένα μεγάλο οκτάγωνο στο βυθό, που διασφαλίζει σταθερότητα κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Η Κύπρος διαθέτει 51 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ, η οποία διαιρείται σε 13 οικόπεδα. Το οικόπεδο 12 έχει ήδη δοθεί στην εταιρεία Noble για εκμετάλλευση. Από τους πρώτους υπολογισμούς, σύμφωνα με τον διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας, Σόλωνα Κασίνη, προκύπτει ότι στο οικόπεδο «12» υπάρχουν διαθέσιμα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι η γεώτρηση θα γίνει 5.000 μέτρα κάτω από το βυθό σε σημείο που το ύψος του νερού είναι 1,7 χιλιόμετρα, χωρίς να χρησιμοποιηθεί κανένα χημικό, παρά μόνο το νερό της θάλασσας. Πρόσθεσε ότι πριν το τέλος του χρόνου και σε 60 με 90 μέρες θα γνωρίζουμε για τα κοιτάσματα στο οικόπεδο 12.

Πρόσφατα, σε συνέδριο στο Χιούστον, ο κ. Κασίνης είπε ότι στην περιοχή της Κύπρου υπάρχουν περίπου 1,68 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ανέφερε ότι η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο το οποίο βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεγάλου ενεργειακού χώρου. Το γεγονός, είπε, ότι αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την καθιστά πολύ σημαντική, ενώ το νομικό της πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και διαθέτει οικονομία η οποία επικεντρώνεται στον τομέα των υπηρεσιών.

Ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τον δρόμο για την Ευρώπη στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου αφού αποτελεί αναδυόμενη περιοχή με πολλές προοπτικές για εξόρυξη.

Ο Τέρι Γκέρχαρντ, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Τμήματος της Noble Energy, χαρακτήρισε την Κύπρο «εξαίρετη» χώρα, η οποία βρίσκεται στο χείλος μιας επανάστασης στον τομέα του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του έχει τις δυνατότητες και εμπειρίες να το κάνει αυτό πραγματικότητα.

Πηγή: skai.gr