Η Εθνική ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας γνωρίζοντας την ήττα στις λεπτομέρειες από τους οικοδεσπότες με 73-69, κατακτώντας όμως την είσοδο στην εξάδα!

Η «επίσημη αγαπημένη» κατετάγη έκτη (και η Λιθουανία πέμπτη) κάνοντας υπερήφανους για ακόμα μια φορά όλους τους Έλληνες και δίνει ραντεβού για τον επόμενο Ιούλιο οπότε και θα διεξαχθεί το Προολυμπιακό Τουρνουά.

Σε έναν πολύ ωραίο αγώνα οι διεθνείς χωρίς τους Ζήση, Καϊμακόγλου και Μαυροειδή έπαιξαν πολύ όμορφο μπάσκετ και προσπάθησαν για το καλύτερο. Οι Λιθουανοί ωστόσο χαμογέλασαν στο τέλος μπροστά στο κοινό τους γνωρίζοντας την αποθέωση.

Εξαιρετική εμφάνιση από Κουφό, Βασιλειάδη, Φώτση και Καλάθη, ενώ από τους νικητές έξι παίκτες είχαν διψήφιο αριθμό πόντων.

Το ματς

Πολύ δυνατά μπήκε στο ματς η Εθνική που νωρίς νωρίς έκανε το 8-2. Οι Λιθουανοί στην αρχή μπήκαν μουδιασμένοι, σιγά σιγά όμως μείωσαν αν και πάλι λίγο αργότερα η Ελλάδα βρέθηκε στο +6. Σε αυτά τα λεπτά οι διεθνείς προσέφεραν και θέαμα, ενώ οι αντίπαλοι έψαχναν την απάντηση. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε 20-14 υπέρ της Εθνικής.

Ο Κουφός στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ανέβασε τη διαφορά στους 10 πόντους (24-14). Ο Σονγκάιλα, ο Πότσιους και ο Γιαφτόκας πάλευαν από τους παίκτες του Κεμζούρα, καθώς οι υπόλοιποι δεν είχαν βρει ακόμη τα πατήματά τους. Οι Λιθουανοί μείωσαν αρχικά στο καλάθι (29-27), αλλά το ημίχρονο έκλεισε με την Ελλάδα να προηγείται με 5 (37-32).

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Λιθουανία μπήκε πιο ζεστή στο παρκέ και ένα τρίποντο του Γιανκούνας έφερε τους γηπεδούχους για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (40-39). Από εκείνο το σημείο και έπειτα η ελληνική ομάδα έχασε τον ρυθμό της και το μομέντουμ του αγώνα με αποτέλεσμα η Λιθουανία να πάρει τον έλεγχο του ματς. Το τέλος της περιόδου βρήκε την Εθνική πίσω στο σκορ με 56-48.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο η Ελλάδα προσπάθησε να αντεπιτεθεί, αλλά οι Λιθουανοί είχαν μονίμως την απάντηση. Κάποια στιγμή ωστόσο, μπήκαν τα «μεγάλα» σουτ από Βασιλειάδη και Φώτση που έκαναν το σκορ 65-65, 1.30΄πριν το φινάλε του αγώνα. Σονγκάιλα και Καουκένας όμως σκόραραν στη συνέχεια και έδωσαν τη νίκη στα σημεία στη Λιθουανία και μαζί την 5η θέση.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 32-37, 56-48, 73-69

Λιθουανία (Κεμζούρα): Καουκένας 10, Καλνιέτις 11, Πόσιους 13, Γιανκούνας 10, Σονγκάιλα 12, Γιασάιτις 7, Γιαφτόκας 10, Ντελινικάιτις, Γιασικεβίτσιους, Βαλαντσιούνας

Ελλάδα (Ζούρος): Μπουρούσης 4, Βασιλειάδης 13, Καλάθης 16, Φώτσης 13, Παπανικολάου 9, Κουφός 14, Ξανθόπουλος, Μπράμος, Σλούκας

Πηγή: sday.gr