«Η μόνη λύση στο σημερινό αδιέξοδο είναι οι εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην 76η ΔΕΘ και ζήτησε καθαρή εντολή από τους πολίτες για να κυβερνήσει.

Πρόσθεσε πως όσοι μιλούν για συναίνεση κι εννοούν συγκυβέρνηση τώρα πρέπει να ξέρουν ότι τέτοιες συγκυβερνήσεις είναι αβέβαιες και εύθραυστες.

Για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι με καθυστέρηση ανακάλυψε ότι το εθνικό συμφέρον προηγείται του κομματικού και σε όσα ακούγονται πως όλοι είναι ίδιοι απάντησε: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κ. Παπανδρέου».

Όχι στις μαζικές απολύσεις

«Μόνον κατ΄ όνομα είναι εργασιακή εφεδρεία αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση και οδηγεί σε μαζικές απολύσεις έναν χρόνο μετά», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αμφιβάλλοντας αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να πληρώσει τον επόμενο χρόνο τις αποζημιώσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν, ο κ. Σαμαράς είπε «όχι» στις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και εξήγησε πως η πρόταση της Ν.Δ. για την εργασιακή εφεδρεία προβλέπει μία ή δύο τριετίες, στις οποίες θα γίνεται επανεκπαίδευση και δεν σημαίνει απολύσεις.

Πρόσθεσε πως η Ν.Δ. δεν θα ανεχθεί και δεν θα επιτρέψει να γίνει η εργασιακή εφεδρεία «αλά ΜΚΟ» με κομματικά κριτήρια.

«Ούτε το 2009 υπήρχαν λεφτά, ούτε τώρα»

«Πέρυσι σας είπε τι προτείνω, φέτος θα σας πω τι θα κάνω», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, μόλις ανέβηκε στο βήμα της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν πρόκειται να χαϊδέψει αυτιά, ούτε θα ακολουθήσει το μονοπάτι των ψεύτικων υποσχέσεων και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι είπε «χονδροειδή ψέματα» στην ομιλία του πριν από μια εβδομάδα στη ΔΕΘ.

«Δεν φυγομάχησε η Ν.Δ. το 2009 αλλά ο κ. Παπανδρέου εκβίασε τις εκλογές», επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «είπε ψέματα και για το έλλειμμα». Αναφερόμενος, μάλιστα, στη φράση «λεφτά υπάρχουν», παρατήρησε πως «ούτε το 2009 υπήρχαν, ούτε σήμερα υπάρχουν».

Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε στη Στατιστική Υπηρεσία ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. θα είναι αμείλικτη αν αποδειχθεί οργανωμένο σχέδιο πλαστογράφησης των οικονομικών στοιχείων του 2009», ενώ θέτοντας το ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να σηκωθεί ξανά, απάντησε «ναι, αρκεί να τα αλλάξουμε όλα».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης» το ειδικό τέλος για την ακίνητη περιουσία, την κατηγόρησε ότι καταδιώκει την ιδιωτική περιουσία και σημείωσε: «Δεν λέω να μην πληρώσουν το τέλος οι πολίτες, λέω ότι δεν έχουν να πληρώσουν», ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με το κίνημα «Δεν πληρώνω».

Επισήμανε ότι αδίκως κατηγορούν τη Ν.Δ. ότι επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή και είπε πως τα σενάρια της δραχμής τα διακινούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί και Επίτροποι.

«Όλοι μαζί κινδυνεύουμε και όλοι μαζί θα σωθούμε»

Τη στήριξη όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν για να μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. λέγοντας πως «όλοι μαζί μπορούμε».

«Η κυβέρνηση καρκινοβατεί και η Ελλάδα κινδυνεύει να βουλιάξει», επισήμανε και πρόσθεσε πως «όλοι μαζί κινδυνεύουμε και όλοι μαζί θα σωθούμε».

«Θυσίες κάναμε και θα κάνουμε, αλλά να βλέπουμε και αποτελέσματα, όχι να καταδικαστούμε σε μάταιες θυσίες χωρίς αποτελέσματα», είπε ο κ. Σαμαράς.

Αποδοκίμασε, επίσης, τις κινητοποιήσεις που καταλήγουν σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Κήρυξη ΑΟΖ ύστερα από απαραίτητη προεργασία

Στην κήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ύστερα από την απαραίτητη προεργασία, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν το έπραξε, ενώ παρέπεμψε στο παράδειγμα της Κύπρου και είπε χαρακτηριστικά «εγώ θα το κάνω».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ακόμα ότι θα αποκαταστήσει τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας ως επιτελικά και διοικητικά κέντρα άμεσης διεκπεραίωσης, σχεδιασμού κι επενδύσεων δίπλα στον πρωθυπουργό για «να τελειώνουμε με το «ράβε ξήλωνε» της κυβέρνησης Παπανδρέου», όπως είπε.

Παρών στην ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής με συνθήματα και χειροκροτήματα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Πηγή: skai.gr