Σε νέα έκκληση για την ειρήνη επίλυση του ζητήματος των ερευνών της Λευκωσίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Μεγαλονήσου προέβησαν την Παρασκευή τα Ηνωμένα Έθνη.

Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν πρόσθεσε πως οποιαδήποτε ανακάλυψη θα ήταν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Άμυνας Ελλάδας Πάνου Μπεγλίτη με τον ομόλογό του της Κύπρου Δημήτρη Ηλιάδη στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε και η γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η αμερικανική Noble Energy στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ομπρέλα διπλωματικής προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της» ζήτησε από τις χώρες που έχουν τοποθετηθεί θετικά στο θέμα των γεωτρήσεων ο κύπριος υπουργός Άμυνας.

Κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Έλληνα ομόλογο του, ο κ. Ηλιάδης επισήμανε ότι η Τουρκία εξαιτίας της έλλειψης επιχειρημάτων και διεθνούς νομιμοποίησης εκτρέπεται σε απειλές.

«Δεν θα την ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο» συμπλήρωσε. «Είμαστε προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα» κατέληξε ο κ. Ηλιάδης.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι «απέναντι στις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας αντιτάσσουμε το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Οι μονομερείς ενέργειες και δηλώσεις της Άγκυρας συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος αποσταθεροποίησης έντασης και ενδεχομένως κρίσης» υπογράμμισε.

Να θέσει άμεσα η κυβέρνηση τις τούρκικες προκλήσεις υπόψη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε υψηλό επίπεδο, και να μην αρκείται σε ανακοινώσεις ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για απόπειρα εκφοβισμού από την Άγκυρα, καθώς ήδη υπάρχουν πληροφορίες για έξοδο πολεμικών πλοίων με κατεύθυνση νότια και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Παρέμβαση Μπακογιάννη

Να θέσει άμεσα η κυβέρνηση τις τούρκικες προκλήσεις υπόψη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε υψηλό επίπεδο, και να μην αρκείται σε ανακοινώσεις ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για απόπειρα εκφοβισμού από την Άγκυρα, καθώς ήδη υπάρχουν πληροφορίες για έξοδο πολεμικών πλοίων με κατεύθυνση νότια και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Πηγή: skai.gr