Στο οικόπεδο 12 («Αφροδίτη») της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης βρίσκεται από την Πέμπτη το μεσημέρι η πλατφόρμα-γεωτρύπανο «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy ,

όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή. Αυτό, είπε, έγινε «χωρίς παρενοχλήσεις».

Η διαδικασία εγκατάστασης της πλατφόρμας πάνω από το κοίτασμα που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες.

”Η

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού καναλιού Sigmalive από την ερχόμενη Τετάρτη, όλα θα είναι έτοιμα για να αρχίσει η γεώτρηση

Το γεωτρύπανο αναμένεται να τρυπήσει το οικόπεδο «Αφροδίτη» σε πρώτο στάδιο έως τα 1.700 μέτρα.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία θα γνωστοποιεί επισήμως την έναρξη της γεώτρησης και θα καλεί τα σκάφη και όλους όσοι ασχολούνται με την ναυσιπλοΐα να μένουν σε ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων γύρω από το γεωτρύπανο.

Η Κύπρος προειδοποιεί με προσφυγή στο ΣΑ του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΡΙΚ δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αναλόγως των εξελίξεων και εν όψει των απειλών της Τουρκίας.

Η υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Κύπρος προχωρεί κανονικά στις προσπάθειες σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ενημερώνει συνεχώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσφυγή στο ΣΑ. είναι ανάμεσα στα ενδεχόμενα και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις ενέργειες και απειλές της Άγκυρας.

Σε σχέση με τους τουρκοκυπρίους η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι και με βάση τις διαπραγματεύσεις έχει συμφωνηθεί ότι ο φυσικός πλούτος θα βρίσκεται στην αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όπου θα μετέχουν και οι δύο κοινότητες. Ως εκ τούτου αποτελεί κίνητρο και για τους τουρκοκυπρίους, επιτέλους να δουν το δικό τους συμφέρον, το συμφέρον του λαού και της κοινής μας πατρίδας, σημείωσε.

Στην Αθήνα ο κύπριος υπουργός Άμυνας

Στην Αθήνα μεταβαίνει το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης για συνομιλίες με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Μπεγλίτη.

Το ζήτημα της έναρξης ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.

Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνει ότι σε περίπτωση που ξεκινήσουν γεωτρήσεις η Τουρκία θα υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα!

Μια τέτοια κίνηση είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, άκυρη και άνευ περιεχομένου διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Επισήμανε πως δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδεθεί με την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου.

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός (αρμόδιος για θέματα ΕΕ) Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει θεατής εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες πετρελαίου.

Αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη στάση της Τουρκίας για την «οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας» με το ψευδοκράτος.

«Οι όποιες συμφωνίες της Τουρκίας με το ψευδοκράτος που σχετίζονται με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε οποιονδήποτε σημείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στη θάλασσα είτε στη ξηρά, είναι παράνομες και αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο, όπως παράνομη είναι η τουρκική κατοχή και το ίδιο το ψευδοκράτος. Και ως τέτοιες τις καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τονίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και καμιά «συμφωνία ή απόφαση της Τουρκίας δεν τα επηρεάζει. Ταυτόχρονα στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται πρόκληση η τουρκική εξαγγελία.

Σε επιφυλακή Λευκωσία και στρατός

Σε επιφυλακή από το πρωί βρίσκεται τόσο η κυβέρνηση όσο και η Εθνική Φρουρά που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες έχει δημιουργηθεί κέντρο επιχειρήσεων το οποίο παρακολουθεί και συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους.

Την ίδια ώρα η μετάβαση του Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη αύριο στην Αθήνα δεν θεωρείται καθόλου τυχαία. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία συμφώνησαν όπως αντιμετωπίσουν από κοινού την κρίση με την Τουρκία.

Πηγή: skai.gr