Στον «αέρα» βγήκε η προκήρυξη της διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την προσέλκυση εξειδικευμένων εταιρειών που θα αναλάβουν να διενεργήσουν προκαταρκτικές σεισμικές έρευνες

για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών περιοχών στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη.

Η διαδικασία της διεθνούς προκήρυξης για την υποβολή αιτήσεων θα ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με την κατάθεση των φακέλων από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες.

Η διαδικασία αφορά στην απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικού χαρακτήρα (Non-exclusive seismic surveys), από εξειδικευμένες γεωφυσικές εταιρίες του κλάδου, που θα αναλάβουν το κόστος των ερευνών. Με τη μέθοδο αυτή, οι ειδικοί διευκολύνονται να διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ευρείες περιοχές με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, να αποτυπώσουν σε βάθος πετρελαϊκά συστήματα και να αναδείξουν γεωλογικές δομές, οι οποίες στη συνέχεια θα αποτελέσουν αντικείμενο γύρου παραχωρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Το σύνολο των τεχνικών και επιστημονικών αποτελεσμάτων που θα προκύψουν θα δοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι εταιρίες θα διατηρήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το δικαίωμα διάθεσης των δεδομένων αυτών στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα σχεδιάσουν να επενδύσουν για παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Έτσι, η δαπάνη θα επιμεριστεί σε περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση θα συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία με τα οποία θα αξιολογήσει το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό, προκειμένου να καθορίσει τις πλέον συμφέρουσες για το Ελληνικό Δημόσιο προϋποθέσεις ώστε να δρομολογηθεί γύρος παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές, εντός του 2012.

Δείτε στην αριστερή στήλη το κείμενο της Διεθνούς Δημόσιας Πρόσκλησης που απευθύνει το ΥΠΕΚΑ, για τη συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα.

Πηγή: energypress.gr