Μέτρα πανικού είναι αυτά που ανακοινώνονται και λαμβάνονται και δείχνουν την αγωνία της κυβέρνησης να φανεί αρεστή στην Ευρώπη και τους πιστωτές της, έστω ετεροχρονισμένα.

Όμως ακόμα και τώρα με το να βάζει νέους φόρους και να χτυπά την αγορά των ακινήτων δείχνει για μια ακόμα φορά ότι δεν έχει πάρει το μάθημά της. Ότι δηλαδή σε μια ύφεση που βαθαίνει,

τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά επισφαλή. Έτσι το ρίσκο για την μείωση του ελλείμματος θα ανέβει κι άλλο, την ώρα που ακόμα και κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες ζητούν να θεσμοθετηθεί μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Και είναι ιδιαίτερα αμφίβολο πώς θα ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι, που είναι επιβαρυμένοι τους προσεχείς μήνες με έκτακτες εισφορές και φόρο εισοδήματος.

Η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί ότι όλα αυτά θα σφίξουν την θηλιά της ύφεσης στην οικονομία δημιουργώντας νέες αβεβαιότητες για την επίτευξη των στόχων. Δεν ακούστηκε τίποτε το ουσιώδες για αποκρατικοποιήσεις αλλά και για περιορισμό του δημοσίου. Το κυριότερο είναι ότι κανείς δεν καταλαβαίνει πώς η οικονομία θα μπορέσει τελικά να επανακινηθεί για να αρχίσει να αποδίδει τους φόρους.

Αντί να κοιτάξει να δώσει κίνητρα για την λοκομοτίβα της αγοράς, τα ακίνητα, τα φορτώνει φόρους σε μια οικονομία που λειτουργεί κατ’ ουσία χωρίς χρηματοδότηση και τράπεζες. Όλα αυτά δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο πολύ έντονων διακυμάνσεων, ρευστή με ανοιχτές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.

Ο κοινός στόχος είναι να αποφύγουμε την χρεοκοπία και μια εσωτερική στάση πληρωμών. Ο τρόπος που το επιδιώκουμε είναι μάλλον ανορθόδοξος.

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πηγή: capital.gr