Πριν από 45 χρόνια προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο Star Trek στο NBC, κερδίζοντας από την αρχή τις εντυπώσεις του τηλεοπτικού κοινού, που για πρώτη φορά παρακολουθούσε ένα προϊόν επιστημονικής φαντασίας με σοβαρό υπόβαθρο.

Ωστόσο, μετά από 6 τηλεοπτικές σειρές και 11 ταινίες μερικές πτυχές του Star Trek δε φαντάζουν πια και τόσο “φουτουριστικές”.

Με αφορμή την 45η επέτειο του Star Trek, σας παρουσιάζουμε τα 8 gadgets που είδαμε για πρώτη φορά στη σειρά, αλλά πλέον έχουν πάψει να αποτελούν προϊόντα επιστημονικής φαντασίας.

 

 

 

 

 

 

 

1. Τηλέφωνο με πορτάκι

Οι ήρωες του Star Trek χρησιμοποιούν συσκευές επικοινωνίας με εμφάνιση που παραπέμπει στα σημερινά τηλέφωνα με πορτάκια. Μάλιστα, η ομοιότητα αυτή ενέπνευσε τη Motorola που το 1996 έδωσε στο πρώτο της κινητό με πορτάκι την ονομασία “StarTAC”.

2. iPad

Στο “Star Trek: The Next Generation” το γαλαξιακό πλήρωμα χρησιμοποιεί συσκευές με οθόνες touchscreen, τα λεγόμενα PADDs (Personal Access Display Devices) που θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τα σημερινά tablets.

3. Συσκευές Bluetooth

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως μπορείτε να διακρίνετε στη φωτογραφία, η Uhura φορά μια μεγάλη ασημένια συσκευή στο αυτί της, κάτι σαν το σημερινό Bluetooth.

4. Tricorders

Στο Star Trek τα tricorders αποτελούν συσκευές χειρός που χρησιμοποιούνται για το σκανάρισμα, την ανάλυση και την καταγραφή των δεδομένων. Στα μέσα της δεκαετίας των 90 η εταιρεία Vital Technologies δημιούργησε μια παρόμοια συσκευή με πολλαπλές επιστημονικές λειτουργίες, όπως μέτρηση ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, θερμόμετρο, βαρόμετρο και φωτομετρητής.

5. Η δισκέτα και τα USB drives

To Star Trek είχε προβλέψει από πολύ νωρίς τη χρησιμότητα των φορητών μέσων αποθήκευσης. Μάλιστα, πολύ πριν κάνει την εμφάνιση της η πρώτη δισκέτα, είδαμε στο Star Trek τα δεδομένα να αποθηκεύονται σε μικρές τετράγωνες πλαστικές συσκευές στο μέγεθος της δισκέτας. Αργότερα στο “Star Trek: The Next Generation” οι δισκέτες αντικαταστάθηκαν από τα USB drives.

6. Voice activation

Οι υπολογιστές της Enterprise έχουν λειτουργία αναγνώρισης φωνής. Έτσι, ο Scotty είναι προβληματισμένος όταν έρχεται σε επαφή με έναν μοντέρνο για την εποχή του υπολογιστή που δεν ανταποκρίνεται στις φωνητικές του εντολές.

7. GPS

H Κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη λειτουργία του GPS το 1995, 30 χρόνια περίπου μετά την πρώτη εμφάνιση τους στο Star Trek.

8. Διαγνωστικό κρεβάτι

Το ιατρικό διαγνωστικό κρεβάτι του Dr. McCoy ενέπνευσε μια ομάδα επιστημόνων του University of Leicester να δημιουργήσουν ένα παρόμοιο κρεβάτι που διαθέτει ειδικό εξοπλισμό για να αναγνωρίζει τα πρόωρα συμπτώματα των ασθενών και να διαγνώσκει πιθανές ασθένειες.

Το σίγουρο είναι ότι το Star Trek ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε σήμερα…

BONUS: Δείτε και ένα συγκετρωτικό Infographic αφιερωμένο στα 45 χρόνια Star Trek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: techgear.gr