Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις Βενιζέλου για την επιβολή νέων μέτρων. «Δεν ευθύνεται η τρόικα αλλά η στάση ορισμένων κρατών της Ε.Ε. και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί χρεοκοπίας της χώρας μας»

είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι πρέπει να δώσουμε μία απάντηση σε όλα αυτά τα σενάρια. Θα επιβληθεί ειδικό τέλος ακινήτων από 0,5 έως 10 ευρώ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Η είσπραξη θα γίνει μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, ενώ για το 2012 θα γίνει σε πολλές δόσεις. Την ερχόμενη Τρίτη θα δοθούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων οι λεπτομέρειες για το μέτρο που θα ισχύσει από φέτος και θα έχει διετή διάρκεια.

•Επιτάχυνση της ψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2012 στις 31 Οκτωβρίου.

•Περικοπή ενός ολόκληρου μισθού όλων των αιρετών εκπροσώπων ( Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού, βουλευτών, Περιφερειαρχών κ.α.)

•Θα ζητηθεί η βοήθεια του εφοπλιστικού χώρου για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών το Μεσοπρόθεσμο κατέβασε το στόχο των εσόδων από τα 55 δισ. ευρώ στα 54 δισ. «Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Χρειαζόμαστε 2 δισ. ευρώ και κάτι γιατί υπάρχουν υστερήσεις. Και έχουμε υστερήσεις γιατί δεν έχουμε έναν ολοκληρωμένο κρατικό μηχανισμό».

«Η αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικας την προηγούμενη εβδομάδα όπως έχω τονίσει απολύτως προγραμματισμένη και συμφωνημένη. Η αναχώρηση των επικεφαλής συνδέεται με την ανάγκη να επεξεργαστούμε το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού του 2012 στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, που διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με την τρόικα και τον Όλι Ρεν, με τον οποίο επικοινώνησε και σήμερα το πρωί.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι εκείνο που μεσολάβησε και άλλαξε τον συσχετισμό που υπήρχε ήταν η στάση ορισμένων χωρών κρατών της Ευρωζώνης και έφερε ως παράδειγμα την ήττα ορισμένων κυβερνητικών συνασπισμών σε περιφερειακές εκλογές και διαφωνίες κομμάτων της ίδια κυβέρνησης. «Όλα αυτά στη συνέχεια διογκώνονται και μετατρέπονται σε προβλήματα ευρωπαϊκά, σε προβλήματα της Ευρωζώνης».

Παράλληλα αναφερόμενος στα σενάρια περί πτώχευσης της Ελλάδας που βλέπουν το φως μέσα από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου έκανε λόγο για «κακόγουστα παιχνίδια». Πρόκειται για κακόγουστα παιχνίδια οργανωμένη σπέκουλα που αφορά την καρδιά του ευρώ και την Ευρωζώνη συνολικά. Τέτοια φαινόμενα είχαμε και δυστυχώς θα έχουμε γιατί οι αγορές είναι ανεξέλεγκτες».

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «κολασμένους» τους δύο επόμενους μήνες καθώς πρέπει τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν τη λειτουργία νέου Μηχανισμού Στήριξης.

Πηγή: real.gr